Protuustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je Hrvatsku da zlorabi svoju ulogu u EU i NATO-u inicijativama za izmjenama Izbornog zakona u BiH te ustvrdio da takve poteze ne podupire “prijateljska” i “dobronamjerna” Turska na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Komšić je na konferenciji za novinare nakon današnjeg susreta s turskim šefom diplomacije Mevlutom Cavusogluom rekao da su najviše razgovarali o odnosima susjednih zemalja te detaljima njegova posjeta Zagrebu i razgovora s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

“Zagreb zloporabi ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u”

“Dobili smo uvjerenje ministra da ne podržavaju to što pokušava Zagreb u smislu intervencija u unutarnje poslove, pa i u smislu Izbornog zakona”, ustvrdio je Komšić.

“To što Zagreb zloporabi ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u je po meni odraz očaja Zagreba što ne može prigrabiti tu polugu vlasti u Bosni i Hercegovini”, rekao je Komšić.

Turska strane ne podupire stav da ‘treba otvarati pregovore između dva naroda, ustvrdio je nadalje Komšić.

“Što više budu (Hrvatska) uporniji, naš odgovor će biti sve čvršći. Drago nam je da imamo potporu Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno tko predstavlja narode”, rekao je Komšić.

Turski šef diplomacije u petak je u Zagrebu na sastanku s hrvatskim kolegom podupro ideju da se razgovorima Hrvata i Bošnjaka u BiH razriješe prijepori.

“Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu”, naglasio je Cavusoglu.

“Riječ je o iznimno prijateljskoj i dobronamjernoj zemlji i cijeloj administraciji na čelu s predsjednikom Erdoganom”, istaknuo je Komšić.

On je podržao održavanje trilateralnog sastanka između “BiH, Turske i Srbije”, no istodobno se nije očitovao o inicijativi koju je srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik iznio ovoga tjedna u Ankari da o BiH razgovaraju predstavnici Hrvatske, Srbije, Turske i triju naroda iz BiH.

Željko Komšić je u tri navrata biran za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva, uglavnom glasovima Bošnjaka. Hrvatski političari iz BiH i Hrvatske upozoravaju da je taj izbor protivan većinskoj volji Hrvata te duhu Daytonskog mirovnog sporazuma.

 

M.M.