U svega tjedan dana na prostoru zapadne Hercegovine zatečene su čak tri skupine migranata, što je svojevrsni pokazatelj  da upravo taj prostor i granični prijelazi prema Republici Hrvatskoj  sve više postaju tranzitni pravci ilegalnih migranata prema Europskoj uniji.

Naime, skupina turskih državljana zamjećena je jučer između Posušja i graničnog prijelaza Vinjani donji. Nakon dojave građana o sumnjivim osobama, policajci i inspektori Odjela za strance BiH utvrdili su da se radi o turskim državljanima - pet muškaraca, jednoj ženi i troje djece. Kod sebe su imali vize za Bugarsku pa su, nakon informativnog razgovora, pušteni da se slobodno kreću teritorijem BiH, na što imaju zakonsko pravo. No, tako je, sudeći prema pisanju tamošnjih medija, na vrijeme onemogućen još jedan naum o ilegalnom prelasku granice Europske unije.

>>

Nešto ranije, točnije u srijedu, oko 17.00 sati, policija u Širokom Brijegu privela je 4-5 stranih državljana koji su se, u dva taksija tvrtke Hey Taxi iz Mostara,nkretala iz pravca istoka.

Samo nekoliko dana prije toga, policija je u rutinskoj kontroli zaustavili taksi koji se također kretao iz smjera Mostara, a u kojem su se, uz vozača, nalazila četiri strana državljana. Kako se neslužbeno doznaje, sve četiri osobe bile su muškarci u dobi od 28 do 45 godina od kojih je jedna državljanin Sirije, jedan je bio Kurd, dok su ostala dva turski državljani.

Bez obzira što se po ovom pitanju iz policije i nadležnih institucija službeno ne oglašavaju, opći je dojam da je Hercegovina postala tranzitno područje za ilegalni prelazak turskih i državljana arapskih država prema Hrvatskoj i ostalim državama Europske unije.

Prema insiderskim informacijama, migranti  pristižu pomorskim putem u crnogorsku luku Bar, da bi nakon toga, najčešće preko Hercegovine, ilegalno ulazili na prostor Europske unije.

-Za sada je nepoznato koliki je broj ilegalnih migranata uopće prošao preko ovog područja ali čvrsti pokazatelji  o tri skupine, onemogućene u ilegalnom prijelazu, čvrst su pokazatelj kako je riječ o koridoru koji je očito već uspostavljen - ističu insiderski izvori te dodaju kako ne bi bilo iznenađenje da se broj ilegalnih migranata koji putuju ovom traksom pojača s dolaskom proljeća.

Isti izvori također upozoravaju kako se osnovano sumnja da su u organiziranje ovih aktivnosti umješane institucije nekih susjednih država.

 

V. Ljubanić