U Bosanskoj Posavini Arapi pod maskom sarajevskih tvrtki kupuju na desetine hektara napuštenih vezanih parcela i prave zelenu transverzalu od Federacije BiH, preko dobojske općine i Posavine, do izlaza na Savu, odnosno Hrvatsku i EU,  piše Euroblic, pozivajući se na izvor iz Geodetske uprave Republike Srpske.

-Običan građanin nema mogućnost da kupovinu parcela promatra kroz topografske karte i stekne uvid kako je ta kupovina zemljišta unaprijed isplanirana, kako bi se zatvorio krug - rekao je izvor iz Geodetske uprave.

>>

Euroblic doznaje kako je uglavnom riječ o zemlji Hrvata koji su tijekom rata protjerani iz Posavine.

Proteklih dana, piše spomenuti izvor, alarmirane su institucije Republike Srpske, među kojima na prvom mjestu Geodetska uprava, na čiju adresu je stiglo nekoliko pisama u kojima se upozorava na plansku kupovinu zemljišta u Srpskoj.

>>

-Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj, dobijete jasan uvid kako je riječ o planskoj kupovini zemljišta - kaže izvor lista, koji navodi da tvrtke koje se bave kupovinom zemljišta na području Posavine imaju sjedište u Sarajevu i Zenici.

 

M.M.