Niz zastupnika Zastupničkog doma američkog Kongresa izrazilo je sumnju u istinitost izjava Trumpove administracije o porastu ugroze nacionalne sigurnosti SAD-a od strane Irana.

Ključni zastupnici Demokratske stranke kritički su komentirali nedavne izjave predsjednika Donalda Trumpa i njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona vezane uz odluku o djelomičnom povlačenju američkog diplomatskog osoblja iz Iraka, kao i o zaoštravanju američko-iranskih odnosa.

The Financial Times prenio je komentar predsjednice Kongresa Nancy Pelosi, koja je kazala kako Trumpova administracija „nema dozvolu“ Kongresa za objavu rata protiv Irana.

Demokratski senator iz New Jerseya Robert Menendez, koji je prethodno vodio senatski Odbor za međunarodne odnose, a sada je najviši predstavnik Demokratske stranke u tom odboru, izjavio je, kako je zaoštrenu poziciju američke administracije prema Iranu „teško opravdati“ jer Donald Trump i njegovi savjetnici Kongresu nisu dostavili „nikakve detalje oko toga, što zapravo predstavljaju te povećane prijetnje“.

Dva američka vojna broda uplovila u Perzijski zaljev

Dva američka vojna broda, razarači USS McFaul i USS Gonzales uplovila su u vode Perzijskog zaljeva „bez bilo kakvih neprijatnosti“ od strane iranskih brodova Korpusa straže islamske revolucije, priopćio je portal američkog vojno-pomorskog instituta USNI News.

Isti izvor navodi kako je prolaz brodova kroz Hormuški tjesnac prošao „bez incidenata“. Svaki od dvaju razarača može nositi po 90 krstarećih raketa Tomahawk i raketa drugih tipova.

Podsjetimo, američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln trenutačno se usidrio u sjevernom dijelu Arapskog mora i stavljen je u stanje bojeve pripravnosti, dva tjedna ranije nego li je to prvotno bilo planirano. Na njegovoj palubi nalaze se deseci višenamjenskih zrakoplova F-18 Super Hornet, a na brodovima iz njegove pratnje nalaze se stotine raketa Tomahawk.

 

M.M.