Gostujući u TV emisiji na televiziji TGRT, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da bi najveći turski spomenik kulture, svjetski poznata Aja Sofija, ponovno mogla biti pretvorena u džamiju 'kako bi je svi mogli besplatno posjećivati'

Erdogan je to ustvrdio odgovarajući na pitanje novinara postoji li način da turski građani besplatno posjete Aju Sofiju.

-Odmah pored je Plava džamija, turisti svih vjera je mogu posjećivati besplatno. Trebali bi to moći i ovdje, kazao je Erdogan a prenosi Tportal.hr

Gotovo 1600 godina stara građevina, koja je izvorno sagrađena 415. godine, bila je krunidbena crkva bizantskih careva i model prema kojemu su kasnije građene brojne pravoslavne crkve, da bi nakon otomanske okupacije Istanbula bila nadograđena s četiri minareta i prenamijenjena u džamiju.

1935. otac moderne turske države Mustafa Kemal Atatürk pretvorio ju je u muzej, a 1985. je uvrštena na popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, kao simbol besmisla rata među ljudima različitih vjera.

Erdoganova izjava nedvojbeno će izazvati reakcije diljem svijeta, prije svega u Grčkoj, koja Aju Sofiju smatra stratištem grčkog naroda, budući da je prošli puta kad je pretvorena u džamiju (u 15. stoljeću) bila poprište masovnog zločina nad neislamskim stanovništvom.

 

M.M.