Subotnji prosvjed "1 od 5 milijuna" protiv vlasti predsjednika Srbije Aleksandara Vučića u Beogradu započeo je navečer minutom šutnje u znak sjećanja na stradale 1999. tijekom dvoipolmjesečnog NATO-va  bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije.


Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić poručio je vlastima s prosvjeda da će se cijela Srbija 13. travnja okupiti u Beogradu ako do tada ne budu ispunjeni zahtjevi prosvjednika.

Lečić je, govoreći pred tisućama okupljenih prosvjednika, podsjetio da su zahtjevi ostavke predsjednika Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsjednice Skupštine Maje Gojković, te čelnih ljudi Radio-televizije Srbije (RTS) koje prosvjednici optužuju da su javni tv-servis stavili u službu vlasti i vladajuće stranke.

Jedan od ključnih zahtjeva je i stvaranje uvjeta za poštene izbore u roku od šest do devet mjeseci, uz ostavke u vrhu regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) koje, kako prosvjednici tvrde, tolerira izravno narušavanje medijskih prava i sloboda, poglavito na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Umirovljeni general ratnog zrakoplovstva i član DS Sreto Malinović podsjetio je da je vojska prije dva desetljeća tadašnji državni vrh na čelu sa Slobodanom Miloševićem upozorila na odnos snaga, način na koji NATO ratuje i kakve  posljedice mogu nastupiti, ali se unatoč tome ušlo u sukob sa zapadnim vojnim savezom.

Malinović je na prosvjedu poručio policiji da je "domovina narod koji je na ulici" i pozvao ih da "ne dižu palice" na svoje sunarodnjake.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je u priopćenju da su na prosvjedu "1 od 5 miliona" u Beogradu zloupotrijebljene žrtve bombardiranja Srbije 1999., te da je trebalo reći kako je zračna kampanja NATO-a bila "posljedica neodgovorne politike, prepune zločina i pogrešaka". Jovanović je u priopćenju naglasio kako je trebalo "reći istinu" o nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Prosvjednici su u šetnji središnjim gradskim ulicama i sinoć zastali ispred zgrade RTS-a, gdje je priređen performans "Dnevnik slobodne Srbije", a vijesti s oporbene scene, prešutane u javnom tv-servisu.

Okupljenima su govorila i petorica mladića uhićenih prošle subote kada je skupina prosvjednika, na čelu s nekolicinom čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZ) ušla u zgradu RTS-a, zahtijevajući da javni servis emitira zahtjeve prosvjednika. Ispred zgrade Radiotelevizije, koju je NATO bombardirao 1999. usmrtivši 16 djelatnika RTS-a, prosvjednici su palili svijeće i držali crvene karanfile, odajući poštovanje poginulima.

M.M.