Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom "1 od 5 milijuna" i ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima prosvjednika s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS) Boško Obradović izjavio je nakon prosvjeda, koji je završio ispred sjedišta beogradske policije, da će organizatori obavijestiti građane o ponovnom okupljanju ako njihovi zahtjevi za oslobođenjem uhićenih ne budu ispunjeni.

- Ukoliko se to ne dogodi, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti. I tada, kad se ponovo okupimo - iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost - poručio je Obradović, vođa konzervativnog desničarskog Pokreta Dveri.

Predvodeći prosvjednike pri ulasku u RTS i dovodeći ih do granice otvorenog sukoba s policijom, on se nametnuo kao vođa prosvjeda proteklog vikenda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedjelju navečer, putem komercijalne televizije Pink, poručio kako "nekažnjenog nasilja više neće biti".

- Znam da od danas neće biti nekažnjenog nasilja. Možda smo i mi napravili grešku što smo mislili da imamo posla sa racionalnim i odgovornim ljudima pa nismo poslali policiju u RTS - rekao je srbijanski predsjednik.

Intervju za TV Pink izravno je prenosila i gradska televizija Studio B, a obje televizijske kuće, uz tri tiražna beogradska tabloida - Informer, Kurir i Srpski telegraf, prosvjednici i oporba smatraju oličenjem Vučićeve propagandne mašinerije.

Aleksandar Vučić je ranije u nedjelju izjavio kako meta prosvjednika nije RTS nego on, koji provodi nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije, te poručio da neće odustati od "borbe za pristojnu i modernu Srbiju".

- Nikada neću popustiti pred fašističkim liderom Boškom Obradovićem i tajkunima i lopovima koji su unakazili Srbiju, poput (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića - kazao je Vučić.

Sudeći prema izvješćima beogradskih medija, nakon prosvjeda medicinsku pomoć u beogradskom Urgentnom centru zatražio je jedan od uhićenih prosvjednika te dvojica policajca.

Podsjedimo, prosvjedi "1 od 5 milijuna" počeli su nakon premlaćivanja jednog od oporbenih političara, Borka Stefanovića, a već mjesecima traži se Vučićeva ostavka, pošteni izbori i sloboda medija u Srbiji.

M.M.