U napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu ubijeno je 49 osoba, a više od 20 teško je ranjeno, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da je riječ o terorističkim napadima. 


Masakr koji je počinjen tijekom molitve u petak najgora je masovna pucnjava u povijesti Novog Zelanda. Ardern je kazala je 41 osoba ubijena u džamiji Masjid Al Noor, sedam je ubijenih u džamiji u četvrti Linwood, a jedna osoba je preminula u bolnici. Hospitalizirano je 48 osoba, među kojima ima i djece. 

- Mislimo da je 40 osoba izgubilo život u ovom ekstremnom nasilnom činu. Jasno je da je ovdje riječ o terorističkim napadima, rekla je Ardern.

Dodala je da je na Novom Zelandu proglašeno stanje povišene sigurnosne pripravnosti. Potvrdila je da su četiri osobe uhićene nakon pucnjave u dvije džamije.

Ardern je kazala da su oni i prije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba. Mediji navode izjave svjedoka da je u napadima korišteno automatsko oružje i eksploziv.

- Mnogi koji su pogođeni ovim napadom migranti su u našoj zemlji. Možda su bili i izbjeglice. Odabrali su Novi Zeland kao svoj novi dom ... oni su mi. Osoba koja je počinila ovaj zločin protiv nas... nema mjesta za nju na Novome Zelandu, dodala je Ardern.

Novozelandski policijski načelnik Mike Bush rekao je da je četvero ljudi uhićeno, tri muškarca i žena, te da su odvedeni u pritvor, no nije jasno jesu li povezani s pucnjavom. Bush je također dodao kako su pronašli improvizirane eksplozivne naprave u vozilu koje su zaustavili.

Snimka pucnjave kružila je društvenim mrežama na kojoj se vidi navodni napadač kako vozi prema džamiji, ulazi u nju i nasumično puca u vjernike. Reuters nije mogao potvrditi vjerodostojnost snimke.

U džamiji Al Noor bila je i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja je u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen.

- Bangladeška kriket momčad dolazila je na molitvu kada se dogodila pucnjava, no svi članovi su na sigurnom, javio je njihov trener za Reuters. 

 

M.M.