Američki predsjednik Donald Trump u subotu navečer zatražio je od Europe pomoć oko pitanja preko 800 zarobljenih boraca Islamske države da uzme na stotine boraca Islamske države uhićenih u Siriji

-Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca Islamske države koje smo ulovili u Siriji i da im sude, napisao je Trump u poruci na Twitteru.

Podsjetio je kako njihovo puštanje na slobodu nije dobra opcija.

-Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti. Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Europu, a očekuje se da će tamo otići, naglasio je Trump.

Od Europe je zatražio da preuzme dio obveza.

-Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad kalifatom, poručio je Trump.

Trumpovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Podsjetimo, na marginama sigurnosnog summita u Muenchenu, potpredsjednik Mike Pence je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

-Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo (Islamsku državu) ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij, rekao je Pence.

Trump je u prosincu zabrinuo saveznike kada je iznenada najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije tvrdeći da je Islamska država već pobijeđena.

Međutim, postoji bojazan, da će bez nazočnosti SAD-a, Turska pokrenuti napad protiv američkih saveznika iz SDF-a, gdje su pretežito snage Kurdskih narodnih obrambenih snaga (YPG).

Turska smatra YPG ogrankom separatističkog pokreta Radničke stranke Kurdistana (PKK).

 

M.M.