Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, obrušio se u utorak na američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Johna Boltona, zbog zahtjeva da Turska ne smije napasti kurdske borce u Siriji.

Turski predsjednik je izjavio da je John Bolton, koji se u utorak u Ankari sastao s turskim dužnosnicima, ali ne i s Erdoganom, "učinio veliku pogrešku" postavljajući uvjete za turske vojne aktivnosti nakon odlaska Amerikanaca iz Sirije.

Izjave koje je Bolton dao u nedjelju u Izraelu "nama su neprihvatljive i ne možemo ih podnijeti", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon razgovora Trumpova savjetnika Johna Boltona i visokog turskog dužnosnika u Ankari koji su ocijenjeni "produktivnima".

Kurde je nazvao teroristima.

-Iako su oni teroristi, neki kažu: 'Ne dirajte ih, oni su Kurdi'. Mogu isto tako biti Turci, Turkmeni ili Arapi. Odakle god bili, mi ćemo učiniti što moramo, jer su teroristi. Uskoro počinjemo djelovati kako bismo neutralizirali terorističke skupine u Siriji - istaknuo je turski predsjednik.

Erdogan je članove Trumpove administracije optužio da pokušavaju "zamutiti" jasno razumijevanje dviju zemalja oko povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

 

M.M.