Izrael, Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija mogu tajno pomoći u promjeni režima u Iranu, izjavio je ovih dana Haim Tomer, bivši visoki dužnosnik Mossada, u razgovoru za Jerusalem Post.

Haim Tomer u razgovoru je usredotočen na dvije dileme vezane uz Iran: "Kako odvratiti Iran; i može li Izrael ... promicati promjenu režima u Iranu? "

Govoreći o Iranu kazao je da nije problem što Teheran ima konvencionalne rakete.

-Problem je što islamska država ima definirani cilj uništavanja Izraela, što u kombinaciji s naoružanjem za masovno uništenje, predstavlja vrlo smrtonosni scenarij - ocijenio je.

Podsticanje promjene režima u Teheranu vidi kao bolju opciju od ratne.

-Možemo se nositi sa samom prijetnjom nuklearnim naoružanjem i konvencionalnim iranskim raketama. Moženo se uspješno obraniti. Međutim, bolja opcija od ratne je težiti za promjenom režima u Teheranu - kazao je.

Vjeruje da Izrael može olako pomoći u stvaranju preduvjeta za promjenom režima u Teheranu, dok bi Saudijci mogli financirati tu operaciju a SAD bi istu mogao podupirati na različitim područjima.

-Ako sve stranke rade zajedno, rezultat dođe kao dio kohezijske strategije - istaknuo je.

Novonastalu situaciju uporedio je s onom iz 1980.-ih kada Izrael nije uspio u pokušaju stvaranja preduvjeta za promjena režima u Libanonu - nakon čega je Libanon odmah otpočeo sukob s Izraelom .

-Ne kažem da će to biti komad kolača. Iranski revolucionarni korpus i milicije vrlo su jake. Ali, čak i ako promjena iranskog režima ne uspije, bolje je da se Iranci međusobno bore - istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje što točno Izrael može učiniti, rekao je, da "postoji potencijal ...

-Tajne akcije mogu dovesti do promjena ... Mnogo je toga što Mossad može učiniti kada dobije misiju. Ne mogu ulaziti u detalje ... - rekao je.

Istaknuo je da Teheran već prijeti Izraelu konvencionalnim balističkim projektilima i napadima sirijskih šiita, Hezbollaha i potencijalno Hamasa - a možda i nuklearnog oružja u budućnosti.

- Iran može raketama gađati po Tel Avivu i Haifi, a može aktivirati Hezbollaha za paljenje 300-400 raketa dnevno ili više na dulje vrijeme ... Iran ima potencijal da otvori vrlo tešku kampanju neugodnu za Izrael ... pa što da radimo? - zapitao se.

Ukazao je na "mogućnost napada svih tih različitih prijetnji odjednom".

- Impresivna proturaketna obrana Izraela daje rezultate, ali nije to hermetička obrana, osobito protiv stotina tisuća raketa Hezbollaha, iranskih i sirijskih raketa odjednom ... pa kako izbjeći rat? - zapitao se.

Ključ kako bi se takva opcioja izbjegla vidi u upozorbi Iranu o tome koji će dijelovi Irana biti ciljani ako se rakete upute na Izrael.

-Ako pucate na nas jedan dan, drugi dan ćemo mi pucati na vas. Izrael mora javno kazati da ćemo to učiniti i biti spremni u svako doba rat izravno odvesti na teritorij Irana- upozorio je.

Osvrnuo se i na nedavnu operaciju Mossada koji je veliki broj tajnih iranskih nuklearnih datoteka stavio u posjed Izraelu

-Mossad provodi znatne i složene operacije. Od 2005, bilo je informacija o upravljanju različitih sukoba s Iranom. Strane publikacije kažu da je Iran na kraju zaražen programom cyber-virusa koji se zove Stuxnet. Mossad je učinio mnogo toga u Iranu prije. To je bilo među najvažnijim, ali bilo je takvih operacija - rekao je.

Odgovarajući na pitanje što je najvažnije - suradnja sa stranim obavještajnim agencijama, operacije ili cyber napadi - rekao je kako je ključno shvatiti što se događa.

-Izrael, u svojim sadašnjim okolnostima, mora težiti prema svakoj. Mossad treba istražiti sve smjerove i sve mogućnosti. Treba shvatiti što se događa, to je upravo ono što Izrael radi - zaključio je Haim Tomer, bivši visoki dužnosnik Mossada.

 

M.M.