U Sofiji se održava sastanak na vrhu Europske unije i šest zemalja jugoistočne Europe , na kojemu sudjeluje i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Summit u Sofiji prvi je takav susret nakon sastanka na vrhu u Solunu prije 15 godina.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako prema Hrvatskoj i poslije zemljama jugoistočne Europe povijest nije bila tako povoljna, posebno zbog ratova koje je pokrenuo Slobodan Milošević.

Hrvatska podupire otvoreniji pristup proširenju, ali želi da kandidati budu dobro pripremljeni, službeni je stav Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron komentirali su summit ali i proširenje EU-a.

-U zaključke današnjeg summita već je unesena stavka da ću ja, kao predsjedatelj Vijeća 2020., ponovno organizirati ovakvo okupljanje. Tako ćemo stvoriti sistematski pristup ne samo politici proširenja nego i općenitoj potpori zemljama regije - istaknuo je Plenković.

Francuski predsjednik poziva na proširenje ali i na oprez.

-Zapadni Balkan treba usidriti s Europom i treba biti oprezan pri svakom novom proširenju. Vode se pregovori, koje treba nastaviti, treba pomoći zemljama koje provode reforme i napreduju prema Europi, to je i moj strateški izbor. No nisam za proširenje prije nego što dobijemo sva potrebna jamstva i prije reformi koje bi omogućile produbljenje i bolje funkcioniranje Europske unije - naglasio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

 

M.M.