Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je u noći sa subote na nedjelju na sv. Misi u portugalskom marijanskom svetištu Fátimi gdje je, kako je rekla, u mislima bila sa svima u Hrvatskoj.

-Zahvalna sam portugalskom predsjedniku što me je pozvao na ovu 101. obljetnicu početka ukazanja u Fátimi. Meni  su ovo posebni trenuci, kada svi razmišljamo o sebi, ali ponajviše o drugima. Dakle, kada se zagledamo u sebe, u ono što smo dobro učinili i u ono što bi smo trebali bolje činiti. Večeras sam bila u mislima sa svima vama u Hrvatskoj, i u molitvama s vama - rekla je Grabar-Kitarović na izlazu iz svetišta. 

U Fátimi, marijanskom svetištu u središnjem Portugalu, okupilo se oko 200.000 hodočasnika, procjenjuje Ured za odnose s javnošću svetišta.

Tisuće svijeća obasjale su nebo nad mjestom gdje se 1917. godine, prema svjedočanstvu troje pastira, prvi put ukazala Gospa. Katolička Crkva priznala je da se Gospa ukazala ondje.

-Čast nam je što ovdje imamo hrvatsku predsjednicu, te što dijelimo ovaj trenutak vjere. Trenutak vjere za tako puno hrvatskih i portugalskih katolika - rekao je portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa nakon što je zajedno s Grabar-Kitarović izašao iz svetišta u Fatimi.

Posjetom Fatimi predsjednica je završila dvodnevni boravak u Portugalu.

Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović je prva hrvatska predsjednica koja je bila u državnom posjetu Portugalu. De Sousa je pak u svibnju 2017. boravio u Hrvatskoj kao prvi portugalski predsjednik u službenom posjetu nakon osamostaljenja Hrvatske.

 

M.M.