Iranske snage na sirijskoj strani Golanske visoravni ispalile su 20-ak projektila na izraelske ciljeve. Izraelci su uzvratili na napad i njihove su rakete u Siriji pogodile nekoliko vojnih lokacija, javljaju agencije.


Iranske rakete nisu došle do izraelskih položaja, tvrde izraelski izvori, već su ili pale na sirijski teritorij ili ih je presreo proturaketni sustav. Izrael je potom napao "gotovo svu" iransku infrastrukturu u Siriji.

-Tijekom noći su izraelske snage pogodile desetke vojnih ciljeva pripadnika iranskih Quds snaga na području Sirije. Udari su provedeni kao odgovor na raketni napad iranskih snaga na izraelske položaje na Golanskoj visoravni. Ova iranska agresija još je jedan dokaz namjera uspostave iranskog režima u Siriji i prijetnje koju ona predstavlja Izraelu i regionalnoj stabilnosti. Izraelska vojska neće dopustiti uspostavu iranske prijetnje u Siriji. Sirijski režim će biti odgovoran za sve što se događa na njegovom teritoriju”, priopćio je Glavni stožer izraelskog režima i dodao “kako je ovo početna cijena koju su iranske Quds snage platile i da je izraelska vojska  spremna za razne scenarije, ali ne želi eskalirati situaciju” - prioćili su izraelski vojni izvori.

Nakon raketiranja francuski predsjednik pozvao je Izrael i Iran na smirivanje situacije. Zbog rasta vojne napetosti između Izraela i Irana u Siriji zabrinuti su i Rusi. Smatraju da je razlog tomu pojačana neizvjesnost nastala nakon što se SAD povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je Izrael i Iran na dijalog, nakon izraelskih napada na iransku infrastrukturu u Siriji, a njegov je njemački kolega Haiko Maas naglasio da Izrael ima pravo na samoobranu.

SAD je također osudio iranske akcije iz Sirije na izraelske položaje na Golanskoj visoravni kao "provokacije".

 

M.B.