Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se sinoć s predstavnicima hrvatske zajednice u Torontu gdje će s kolegicama po dužnosti sudjelovati na sastancima skupine G7, što je nazvala "velikim priznanjem" Hrvatskoj, priopćeno je iz MVEP-a. Kako navodi Ministarstvo, Hrvati u Kanadi, njih više od 250.000, važna su poveznica dviju zemalja i potencijal za promicanje gospodarskih odnosa. 


Na neformalnom sastanku G7 će se raspravljati o sigurnosnoj situaciji u Siriji, odnosima s Rusijom i Iranom, situaciji u Venezueli te na Korejskom poluotoku, dok će se na formalnom sastanku razgovarati o ravnopravnosti i osnaživanju žena kao ključnog faktora u izgradnji mira, smanjenju siromaštva i ekonomskog rasta. "To je veliko priznanje Hrvatskoj i veliko priznanje MVEP-u", rekla je Marija Pejčinović Burić zamoljena da komentira zašto je baš ona dobila pozivnicu za sudjelovanje na sastancima G7, skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

Kao članica NATO-a i EU-a Hrvatska dijeli zajedničke vrijednosti o vanjskopolitičkim pitanjima, rekla je i ocijenila "dosta važnim" kako se Hrvatska u okviru Vijeća sigurnosti i UN-a postavlja prema "pitanjima današnjice".

Ministrica Pejčinović Burić, koja će se u subotu sastati s kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland, podsjetila je da je u okviru EU Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koja je potvrdila sporazum Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum s Kanadom i EU (CETA). CETA daje velike mogućnosti razvoja gospodarskih odnosa s Kanadom, rekla je.

Izrazila je uvjerenje da "jaka kanadska hrvatska zajednica pruža veliki most i dobru priliku" za nastavak već razvijenih investicija u Kanadu. Hrvatska zajednica pomagala je Hrvatskoj u svim ključnim trenucima, od stvaranja neovisnosti do uspostave dobrih bilateralnih odnosa, a ta ista zajednica i danas igra ključnu ulogu u unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa dviju država, navodi se u priopćenju MVEP-a.

 

M.M.