U srbijanskoj Narodnoj skupštini u Beogradu dogodio se incident tijekom posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva zbog kojega je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prekinuo dvodnevni posjet Srbiji.

U predvorju Skupštine osuđeni ratni zločinac i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem gazio je hrvatsku državnu zastavu te psovao hrvatsku delegaciju.

Zbog sramotnog čina koji se dogodio u državnim institucijama Republike Srbije, predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je službeni posjet Beogradu.

Jandroković: Dogodio se propust

Jandroković je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji po povratku iz Beograda rekao da su predsjednice Skupštine Srbije Maja Gojković i srbijanske vlade AnaBrnabić pokušale relativizirati gaženje hrvatske zastave.

-Moglo bi se polemizirati s načinom kojim su osudili taj događaj jer su ga, po mom mišljenju, pokušale relativizirati - rekao je Jandroković.

Opisujući incident, predsjednik Sabora Jandroković rekao je kako je sve dobro krenulo.

-Na samom izlasku iz Skupštine dogodio se incident. Nismo znali što se dogodilo, u ovom dijelu koji nam je bio vidljiv čuli smo Šešelja kako nam dobacuje - rekao je.

Šešelj je potom otišao, a tijekom programa hrvatska je delegacija dobila informaciju da je Šešelj "nasrnuo na hrvatsku zastavu, da ju je uzeo, gazio, pokušao rastavljati". Kada su dobili tu informaciju, predstavnici hrvatske delegacije odlučili su otići.

-Dogodio se propust. Očekujemo od predsjednika Republike Srbije da će se očitovati o incidentu. Za nas je bitno da se ova situacija raščisti i da se stvori osnova za novi početak razgovora. Ovo nije naš problem, ovo je problem Srbije. Bez obzira na današnji događaj, ostajemo vrlo čvrsto uz Hrvate koji žive u Republici Srbiji i nastojat ćemo da njihova pozicija bude što bolja - rekao je Jandroković.

Vučić: Ovo je jako loša poruka koju mi kao narod šaljemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je incident i nazvao ga nedopustivim, rekavši kako žali zbog odluke službenog Zagreba da povuče izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem.

-Sve što se danas dogodilo je izuzetno štetno za Srbiju. Kao predsjednik Republike Srbije osuđujem svaku vrstu nasilja i svaku vrstu prijetnji, gaženje i paljenje hrvatske ili bilo koje zastave suverene zemlje. Ovakve stvari su nedopustive i ovo je jako loša poruka koju mi kao narod šaljemo - rekao je Vučić u razgovoru za Radio televiziju Srbije (RTS).

Vučić je podsjetio na navodno paljenje srpskih zastava i incidente koji su prethodili njegovom nedavnom dolasku u Hrvatsku i prosvjede tijekom posjeta, rekavši kako žali zbog odluke službenog Zagreba da danas povuče izaslanstvo Sabora iz Beograda.

M.M.