Predsjednici država i vlada dvadeset dviju zemalja Arapske lige, na okupljanju u Dahraanu u Saudijskoj Arabiji, označili su Iran glavnim krivcem za sukobe u arapskom svijetu.

Glavni tajnik lige Ahmed Aboul Gheit smatra da je Iran glavni krivac za sukobe u arapskom svijetu, s posebnim naglaskom na rat u Jemenu. Istaknuo je i da sirijski režim - nosi odgovornost za vlastitu propast.

-Goruće krize u nekim dijelovima arapskoga svijeta uznemiruju svakog Arapina, iz koje god zemlje bio i bacaju sjenu na sigurnost cijele regije. Sve te krize, bilo da je riječ o Siriji, Jemenu ili Libiji, uz osnovno pitanje Palestine, narušavaju nacionalnu sigurnost sviju nas - istaknuo je Ahmed Aboul-Gheit, glavni tajnik Arapske lige.

Američke sankcije Rusiji

Istodobno, američka administracija najavljuje sankcije drugom Asadovom savezniku - Rusiji.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley izjavila je kako SAD priprema nove sankcije protiv Rusije koje će biti "izravno usmjerene protiv svih tvrtki koje su se bavile opremom povezanom s Asadom i korištenjem kemijskog oružja". Odluku će u ponedjeljak objaviti američki ministar financija Steven Mnuchin.

Podsjetimo, Haley je ranije kazala kako SAD neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni - osigurati da se kemijsko oružje ne koristi ni na koji način, poraziti IS i pažljivo pratiti što radi Iran. 

Podsjetimo, Iran i Rusija ključni su saveznici Asadovog režima u Siriji.

 

M.M.