Sjedinjene Države planiraju ovoga tjedna uvesti sankcije ruskim oligarsima što je na tragu mjera kojima se ruska vlada kažnjava za upletanje u američke predsjedničke izbore 2016.

Nove mjere trebale bi biti objavljene već u četvrtak, doznaje Reuters od izvora upoznatih s raspravama o uvođenju sankcija.

To bi mogao biti do sada najagresivniji potez SAD-a protiv ruske poslovne elite, nakon što je prošloga mjeseca SAD  uveo sankcije protiv 19 ruskih državljana i pet ruskih organizacija, uključujući ruske obavještajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kibernetičkih napada.

Sankcije oligarsima mogle bi obuhvatiti i ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a odraz su želje Washingtona  da pozove Moskvu na odgovornost zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore - što Rusija negira, navodi Reuters.

Američki ministar financija Steve Mnuchin u ožujku je najavio sankcije protiv ruskih vladinih dužnosnika i oligarha "zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti" te pojasnio će im se tim mjerama onemogućiti pristup američkom financijskom sustavu.

 

M.M.