Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regije Europskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Bruxelles stavlja zemlje kandidate – ili Rusija ili Zapad – veoma pogrešna politika.

Lavrov smatra da bi države same trebale procjeniti koliko uvjeti ulaska u EU odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

-Nikada predsednik (Aleksandar) Vučić, govoreći o prioritetu ulaska Srbije u EU, nije govorio da će to biti učinjeno na račun Rusije. Suprotno, on je isticao da će ruski pravac vanjske politike, ruski pravac suradnje, ostati veoma važan za Srbiju i ja sam uvjeren da to odgovara interesima srpskog naroda - rekao je Lavrov u intervjuu agenciji Beta.

Lavrov je rekao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO prema granicama Rusije, a da sada u tu igru želi uvući i Balkan.

Govoreći o Kosovu Lavrov je naveo da će Rusija prihvatiti bilo koje rješenje koje dogovore Beograd i Priština i dodao da je bez tog dogovora besmisleno govoriti o mjestu Kosova u UN.

Šef ruske diplomacije govorio je i o političkom, vojnom i ekonomskom prisustvu Rusije u jugoistočnoj Europi, naglasivši da je Moskva zainteresirana za očuvanje povjesnih, duhovnih, kulturnih veza s prijateljima u tom djelu svijeta, kao i da ne odustaje od namjere riješiti problem imuniteta svojih suradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

-Svoje prisustvo na Balkanu vidimo isključivo konstruktivno. Rusija nikada u povjesti Balkana nije donosila konfrontaciju, i uvek se starala da u povjesti Balkana likvidira konfrontaciju. Pomagala je balkanskim državama da obrane interese svoje državnosti, interese svojih predaka, svojih religioznih, kulturnih, civilizacijskih korjena - istaknuo je Lavrov.

Lavrov dolazi u posjet Srbiji a protokol predviđa susret s predsjednikom Srbije, premijerom, potpredsednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova.

 

M.M.