Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je da posljednje izjave predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera ne znače da je arbitražna presuda otpisana i da Slovenija nema potporu važnih europskih čimbenika.

-Izjavama poput Junckerove Komisija daje do znanja kako želi da obje strane sporazumno implementiraju presudu, o tome nema nikakve sumnje - kazao je Pahor u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Dodao je da je međunarodno pravo na strani Slovenije i da je uvjeren kako će arbitražno rješenje prije ili kasnije biti primijenjeno.

-Na našoj strani imamo međunarodno pravo i arbitražnu presudu ćemo na kraju implementirati, ako budemo strpljivi i pokažemo državničku mudrost - rekao je slovenski predsjednik, dodajući kako Ljubljana ne smije napraviti pogrešku, a velika bi pogreška slovenske politike bila ako bi prekinula dijalog s Hrvatskom i Europskom komisijom.

Za razliku od njega, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, smatra da Slovenija treba Hrvatsku što prije tužiti sudu EU-a jer drži da odbijanjem arbitražne presude krši europsko pravo i da su mogućnosti za dogovor o primjeni arbitraže iscrpljeni.

Erjavec je vrlo kritičan i prema istupima Junckera čije izjave smatra nekonzistentnima.

 

M. M.