Senat okružnog suda u Ljubljani donio je odluku o žalbi slovenske vlade i ruskog Sberbanka na rješenje tog suda o statusu Agrokorove imovine u Sloveniji, no objavit će je početkom idućeg tjedna. 

Na zahtjev privremene Agrokorove uprave i upravitelja Ante Ramljaka, sud je sredinom srpnja koncernu priznao status stranog pravnog subjekta koji je u postupku insolventnosti. Prema tumačenju pravnika, to znači da se nad imovinom Agrokora u Sloveniji, pa ni nad većinskim udjelom u trgovačkom lancu Mercator, ne može provoditi ovrha. 

>>

Na rješenje se žalila slovenska vlada koja se želi neoposrednije uključiti u restrukturiranje Mercatora, ali i ruska banka Sberbank, jedan od najvećih Agrokorovih kreditora.

Okružni sud u Ljubljani najavio je da će donesenu odluku o žalbi slovenske vlade i Sberbanka objaviti početkom idućeg tjedna, a na nju je moguća i žalba vrhovnom sudu.

>>

Podsjetimo, ruska Sberbank pokrenula je ovrhe i nad agrokorovim poduzećima u BiH.  Općinski sud u Kiseljaku već je donio odluke kojima je ruskoj Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka, a koji su u vlasništvu Jamnice.

 

M.M.