Općinski sud u Kiseljaku donio odluke kojima je ruskoj Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka, a koji su u vlasništvu Jamnice.

Jamnica je objavila putem Zagrebačke burze, da  je Općinski sud u Kiseljaku donio 9. listopada dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave - mjenice, a u oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka (34 milijuna eura).

Prema neslužbenim informacijama slučaj Kiseljaka nije izuzetak nego početak serije identičnih sporova koje su pred sudovima u BiH pokrenuli ruski kreditori Agrokora. Riječ je sporovima protiv Agrokorovih firmi-kćerki koje su izdavale garancije za kredite koje je podizao Agrokor.

Agrokoru je još  8. rujna dostavljen zahtjev koji je podnijela Sberbank of Russia Općinskom sudu u Sarajevu za zabranu prodaje ili opterećenja udjela Agrokora u Konzum Sarajevo i Ambalažnom servisu Sarajevo.

Ruska Sberbank je izvršne postupke pokrenula i zatražila izdavanje privremenih mjera u Bosni i Hercegovini protiv pet društava Agrokor koncerna.

 

M.J.