Turski predsjednik Tayyip Erdogan pojačao je napade na Europsku uniju rekavši da Turska mora ići vlastitim putem i obećao vratiti smrtnu kaznu ako je parlament odobri. 

Govorom ispred predsjedničke palače u Ankari u nedjelju završena je maratonska serija javnog pojavljivanja Erdogana u Ankari i Istanbulu  u povodu obilježavanja godišnjice  prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara.

Erdogan je optužio Bruxelles da je napravio nered oko  turskog višedesetljetnog pokušaja pridruživanja bloku.

-Jasno se vidi stajalište Europske unije ... 54 godine su prošle i oni još uvijek rade nered oko toga, rekao je navodeći neuspjeh EU-a da održi obećanje o svemu - od dogovora o vizama do pomoći sirijskim migrantima. Riješit ćemo za sebe stvari, nema druge opcije - rekao  je.

Erdogan je također istaknuo da će bez oklijevanja odobriti smrtnu kaznu,  što je mjera kojom će se završiti turski pokušaj priključenja Uniji. 

-Ne gledam što će reći Hans i George. Gledam što će reći Ahmet, Mehmet, Hasan, Husein, Ajse, Fatma i Hatice - rekao je dok ga je pozdravljalo oduševljeno mnoštvo koje je mahalo zastavama.

Erdogan sebe smatra osloboditeljem pobožnih milijuna koji su desetljećima bili lišeni svojih prava zbog turske sekularne elite.

Podsjetimo, nakon neuspješnog vojnog udara Ankara je pokrenula čistke neviđenih razmjera protiv navodnih pobornika pokreta Fethullaha Gulena, klerika koji živi u SAD-u  i kojeg vlasti optužuju da stoji iza puča. Turske vlasti su zatvorile više od 50.000 ljudi, a otpustile iz državne službe njih više od 100.000.  

 

M.M.