Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn posebnom su izjavom podsjetili na obljetnicu genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice, ističući kako taj događaj mora biti poticaj na suradnju i razumijevanje s ciljem da se zločini poput onih iz 1995. nikada više ne ponove.


U zajedničkoj izjavi Moghrini i Hahn istaknuli su kako 22 godine nakon srebreničkog genocida dijele bol obitelji, koje su tada izgubile svoje najbliže i odaju počast žrtvama.

"Vrijednosti koje su tako žestoko prekršene prije 22 godine poput poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti sada su u središtu našeg odnosa s Bosnom i Hercegovinom i njezinim građanima, na putu ka integracijama Eu-a", stoji u izjavi.

U izjavi se podsjeća kako će se na tom tragu razgovarati i sutra u Trstu, gdje se održava summit Berlinskog procesa suradnje država regije s članicama EU-a.

"Proces pristupanja EU-u je tu kako bi pružio potporu cijeloj regiji ka pomirenju, pravdi i suradnji", stajalište je Mogherini i Hahna.

 

M.M.