Na inicijativu Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, na marginama jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, održan je pripremni sastanak inicijative „Jadran – Baltik – Crno more“.

Početna zamisao o upravnici Jadran-Baltik izazvala je veliko zanimanje crnomorskih država članica Europske unije te su u nju uključene i ove države koje dijele isto naslijeđe, pripadnost te interese.

 Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih 11 pozvanih država članica Europske unije, i to predsjednici Bugarske, Poljske i Rumunjske, Rosen Plevneliev, Andrzej Duda i Klaus Werner Iohannis, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ministri vanjskih poslova Estonije, Latvije, Litve i Mađarske, Marina Kaljurand, Edgars Rinkēvičs, Linas Antanas Linkevičius i Péter Szijjarto, stalni predstavnici pri UN-u Austrije i Slovenije, Jan Kickert i Andrej Logar te politički tajnik Ministarstva vanjskih poslova Češke Petr Drulák.

Sastanku su nazočili i predsjednik Atlantskog vijeća Sjedinjenih Američkih Država Fred Kempe te izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća Damon Wilson koji su, nastavno na prošlogodišnje izvješće Atlantskog vijeća „Upotpunjavanje Europe – Od koridora Sjever – Jug do energetske, transportne i telekomunikacijske unije“ podržali inicijativu Predsjednice Republike za jačanje srednjoeuropske suradnje.

 Predsjednica Republike predstavila je koncept ove neformalne inicijative koja ide za ojačavanjem sveukupne srednjoeuropske suradnje, političke, gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne. Inicijativi nije za cilj udvostručavati postojeće organizacije ili mehanizme suradnje, već svoje djelovanje usredotočiti na osiguravanje nužne političke potpore i konkretne projekte od interesa za uključene države, ali i cijelu Europsku uniju te širu transatlantsku zajednicu.

Inicijativa je dobila snažnu potporu uključenih država kao i onu Sjedinjenih Američkih Država čiji je posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u Državnom tajništvu SAD-a Amos Hochstein sudjelovao na skupu kao promatrač.

Predsjednica Republike najavila je održavanje prvog sastanka inicijative na proljeće 2016. godine u Republici Hrvatskoj koja bi okupila državnike, stručnjake i poslovnu zajednicu kako bi se na istome mjestu okupili svi dionici zainteresirani za moguće zajedničke projekte.

 

M.M.