Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu, predstavlja  program kojim će na predsjedničkim izborima tražiti povjerenje za drugi mandat na Pantovčaku. 

Svoje obraćanje počela je riječima "Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta". Pozdravila je sve okupljene, pa i svoju obitelj. Zahvalila je HDZ-u na kandidaturi te objasnila zbog čega joj je danas važan dan. Prisjetila se što je obećavala prije pet godina te kazala kako vjeruje da je to i ostvarila. Istaknula je da vjeruje u Hrvatsku i da se zato i kandidirala.

- Znala sam da put predsjednice države neće biti lak. Samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas. Proputovala sam cijelu Hrvatsku. Bila sam u svim krajevima naše domovine. Željela sam biti vaša predsjednica, jedna od vas. Vjerujem da i vi prepoznajete da jesam jedna od vas. Koja radi za vas i bori se za vas, istaknula je i zahvalila mnogima.

Hrvatska je prije pet godina bila u gospodarskoj i moralnoj krizi. Vladao je pesimizam, bilo je to stanje apatije, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. 

- Je li to ono što je normalno. Možda, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država, izjavila je.

Govoreći o nekim segmentima svoga dosadašnjeg mandata spomenula je Inicijativu triju mora. Dodala je da je "Hrvatsku pozicionirala u srednju Europu i na Mediteran kamo ona oduvijek i pripada".

Program "Hrvatska zna i mora bolje" sastoji se od sedam točaka: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Izjavila je i da je Hrvatska prije pet godina bila u gospodarskoj i moralnoj krizi.

- Vladao je pesimizam, bilo je to stanje apatije. Je li to ono što je normalno. Možda, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država, rekla je nakon što je iznijela s čim se sve sučavala kada je preuzela predsjednički mandat.

- Unatoč tim teškim okolnostima čvrsto sam vjerovala kako znamo i moramo bolje, to sam iznova ponavljala šireći optimizam. U Hrvatsku se ne vjeruje po potrebi kao neki, Hrvatsku se živi uvijek i svakim danom. Istaknula je da je  izvukla Hrvatsku iz regiona te je nastavila govoriti o dosadašnjih pet godina predsjedničke funkcije.

- Nemamo vremena za eksperimente, za površni populizam. Moj izborni program pruža rješenja i aktivnosti uz aktualne ovlasti. Te ovlasti su dovoljne ako ih maksimalno iskoristimo. Ponosna sam što danas imam priliku predstaviti program koji kroz sedam točaka adresira izazove. Hrvastka je sposobna odgovoriti na te izazove, ona zna i mora bolje, rekla je.

- Želim razgovarati o razvoju. Razvoju društva i svih dijelova društva, uključujući gospodarstvo. Moramo odgovoriti na pitanje kamo idemo. Obitelj mora biti u središtu svih aktivnosti, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.

Plenković: Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja političkih ciljeva

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i premijer, na samom početku obratio se svima okupljenima rekavši kako želi dati potporu Kolindi Grabar-Kitarović za drugi mandat predsjednici Republike Hrvatske.

- Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja programskih i političkih ciljeva. Ovom pobjedom osigurat ćemo kontinuitet politike koja se temelji na našim vrijednostima - državotvorstva, domoljublja, narodnjaštva i demokršćanstva. To je istinska politika desnoga centra koja se temelji na političkom naslijeđu Franje Tuđmana, rekao je među ostalim.

Kao stranka koja je preuzela odgovornost, želimo raditi bolju Hrvatsku s našom predsjednicom, rekao je Plenković.

- Za one prije je bilo normalno srušiti kreditni rejting, zadužiti građane za 70 milijardi kuna, izgubiti 40.000 radnih mjesta, normalno je za njih bilo zalediti plaće i mirovine, normalno je za njih bilo donijeti Lex Perković, normalno je za njih bilo prikazati branitelje kao teret, kazao je.

Istaknuo je i da "nema dvojbe da će bilo tko bolje predstavljati Hrvatsku od Kolinde Grabar-Kitarović koja je postala hrvatski brend na globalnoj razini".

Događaj predstavljanja izbornog programa vodi Oliver Mlakar, a iznio je i uvodni dio o dosadašnjem radu Kolinde Grabar-Kitarović. Kazao je među ostalim "da uvijek pobijedi onaj koga on najavi". Na samom početku izvedena je hrvatska himna, a održana je i minuta šutnje za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu te prvog predsjednika RH Franju Tuđmana. Pozdravljajući okupljenje spomenuo je i Jakova, supruga Kolinde Grabarć-Kitarović, koji je dobio veliki pljesak.

Na isti dan prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović objavila je program za prvi mandat pod sloganom "Za bolju Hrvatsku", a danas će predstaviti slogan kojim kreće u novu kampanju.

 

M.M.