U Zagrebu je u četvrtak upriličen redoviti godišnji prijem za sudionike Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske na kojem su sudjelovali predsjednica Republike, predsjednik Sabora i premijer te šef hrvatske diplomacije koji su uvodno iznijeli prioritete i strategiju vanjskopolitičkog rada hrvatske diplomacije.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je tom prigodom kako su stabilnost i razvojna dinamična perspektiva Bosne i Hercegovine važni jednako za Hrvatsku i cijelu Europu, poručivši kako je BiH za Hrvatsku od prvorazredne političke i sigurnosne važnosti.

-Upravo su Hrvati BiH, čija se uloga kao državotvornog naroda te zemlje mora ojačati, najsnažniji motor takvog procesa, poručila je hrvatska predsjednica.

Naglasila je kako je Hrvatska čvrsto utemeljena u Europskoj uniji i NATO-u dodavši kako je to hrvatski cilj od kraja 80-ih i početka 90-ih godina prošlog stoljeća, ali i projekt na kojem stalno treba raditi.

Podsjetila je kako je cilj daljnja kohezija srednjoeuropskog prostora i cijele Europske unije.

Plenković: Za nas je odnos s Bosnom i Hercegovinom i dalje tema broj jedan

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom se obraćanju posebno osvrnuo na ekonomske uspjehe svoje Vlade, poručivši diplomatima kako je važno znati da je Vlada od 2016. do danas ostvarila rast BDP-a od 9,5 posto te kako do kraja mandata očekuje smanjenje javnog duga na 68,5 posto, što je 12 posto manje u odnosu na početak mandata.

-U mandatu ove Vlade raste zaposlenost, pada nezaposlenost, rastu plaće i mirovine, socijalna davanja, izvoz i investicije. Zaposlenost je sada na 66, a cilj je do kraja mandata doći na 68 posto, rekao je, dodavši kako je u srpnju nezaposlenost bila preko 7 posto, odnosno 111.000 nezaposlenih.

Poručio je kako je cilj njegove Vlade gospodarski rast, društvena uključenost, smanjivanje polarizacije u hrvatskom društvu, povećanje konkurentnosti i poboljšanje kvalitete života svih građana.

Važnim je ocijenio predsjedanje Hrvatske EU-om od početka sljedeće godine, naglasivši sastanke koji će se održati sa zemljama jugoistoka Europe i zemljama istočnog partnerstva.

-Za nas je odnos s Bosnom i Hercegovinom u političkom smislu i dalje tema broj jedan, i to u pozitivnom smislu. Želimo da Hrvati kao konstitutivan narod tamo budu ravnopravni, da se pronađe dogovor o pravičnom izbornom zakonu koji će omogućiti zastupljenost sva tri naroda i ostalih jer je to preduvjet normalnog i učinkovitog funkcioniranja vlasti i daljnjeg puta prema Europskoj uniji, rekao je.

 

M.M.