Agencija Standard & Poor's podigla je kreditni rejting Hrvatske iz BB plus u BBB minus, odnosno iz najvišeg ispodinvesticijskog rejtinga u najniži investicijski rejting, a izgledi su promijenjeni iz pozitivnog u stabilne, objavila je ta agencija.

To je prvi put nakon prosinca 2012. da Hrvatska opet ima investicijski rejting, da joj rejting više nije „smeće“, s tim da ostale dvjje agencije i dalje imaju jedan rejting stupanj ispod investicijskog, piše Jutarnji list.

Vjetar u leđa protivnicima sanacije Uljanika

„Hrvatski javni dug pada, i to uz umjereni gospodarski rast, makroekonomski rizici vezani za Agrokor su smanjeni, a dodatni fiskalni troškovi vezani za Uljanik bit će vjerojatno niski. Vlada provodi fiskalnu konsolidaciju, državni proračun je u primarnom suficitu i možemo opet dignuti rejting unutar dvije do tri godine ako se pokaže da je hrvatski gospodarski rast otporan na europsko ciklično usporavanje i ako se uklone strukturalne prepreke rastu“, stoji u analizi S&P-a, uz dodatak da je glavni rizik za moguće smanjenje rejtinga vezan za eventualne veće proračunske troškove, čime se, moguće, aludira i na rasplet situacije oko Uljanika.

To je jasan vjetar u leđa ministru financija Zdravku Mariću i svima onima u Vladi koji su protiv sanacije Uljanika putem restrukturiranja koja bi koštala oko sedam milijardi kuna, a koji kao rješenje predlažu stečaj s preustrojem, koji bi državu koštao oko 4,1 milijardu kuna.

Plenković: Ovo je odlična vijest za Hrvatsku i gospodarstvo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra da je procjena S&P-a rezimirala ono što govori kontinuirano i što su ciljevi i smjer i postignuća Vlade.

"Osigurali smo stabilnost institucija u Hrvatskoj, osigurali potrebno vrijeme za reformske pothvate kao što su strukturne reforme i fiskalna konsolidacija, to su prepoznali i analitičari S&P-a i poslali nam poruku da idemo u dobrom smjeru", istaknuo je Plenković u izjavi za N1.

Vjeruje kako je ovo odlična vijest za Hrvatsku i gospodarstvo.

"Ovo je signal da moramo nastaviti sa strukturnim reformama, poreznim rasterećenjem, mirovinskom reformom, čitav paket aktivnosti Vlade omogućio je da se po ovoj agenciji vratimo u investicijski rejting. To je odlična vijest za Hrvatsku i gospodarstvo, širi se potencijalni krug investitora, ovo je poticaj za Vladu da nastavimo putem koji smo ostvarili do sada i da to bolje prepoznaju građani", zaključio je Plenković.

 

M.M.