Predsjednik Vlade Andrej Plenković je obrazlažući stav Vlade u vezi sa zahtjevom opozicije o opozivu ministrice Martine Dalić kazao je da je već ranije govorio o tome da je Most u ovu priču ušao u nastojanju da Agrokor poveže sa HDZ-om.    

-Osnovni okvir bio je povezati HDZ s Agrokorom i Ivicom Todorićem. Ta je taktika jasna. No ova Vlada i HDZ ne mogu se povezati s Agrokorom - istaknuo je Plenković.

Kazao je i kako želi podsjetiti da je tako SDP lani gorljivo tvrdio da mi štitimo Ivicu Todorića, da bi kako je vrijeme odmicalo praktički se pretvarali u glasnogovornike i doslovno kopiranje njegovih blogova.

-Ovo je već peta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja u godinu i pol dana. Svi ti prijedlozi su vam propali. Propast će vam i ovaj. To se vidjelo jučer na aktualnom prijepodnevu kada ne možete od zluradosti reći bilo što dobro, onda pokušavate u nečemu što je dobro naći razloge da krivite Vladu ili kreirate opću atmosferu pesimizma, negativizma, nihilizma, antisistemskog djelovanja kao što to sustavno čine pojedini zastupnici - dodao je.

Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanrednim mjerama, kazao je premijer Plenković i obratio se predstavnicima Mosta kojima je poručio da su sudjelovali u zakonu o Agrokoru te da su znali tko će biti izvanredni povjerenik.

- Dapače, podržali ste ga. Mi smo sada u situaciji da je izvanredna uprava produljena još tri mjeseca. Sve što smo učinili u proteklih godinu dana spriječilo je lančanu reakciju kolapsa hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog sustava, opskrbe u turističkoj sezoni, sačuvano je 56.000 radnih mjesta, spriječili smo paralelnih 70-ak stečajeva - podsjetio je.

Osvrnuo se i na pitanje savjetnika za restrukturiranje, ponovivši kako su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija, da je odabrana kompanija koja se bavi ovakvim restrukturiranjem. 

-Ako je u tom procesu bilo određenih nedorečenosti, one su riješene kad je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao ostavku - izjavio je Plenković.

Naglasio je kako je proces restrukturiranja, postizanja nagodbe ključni element o kojem je Vlada vodila računa.

-S obzriom na okolnosti, mislim da smo napravili sve što smo mogli u dobroj vjeri i da je tu zajamčena i budućnost Agorkora, hrvatske ekonomije i dobavljača, a ono što nije dobro popravljat ćemo zajedno, u hodu, i kroz odluke Sabora - zaključio je Plenković.

 

M.M.