Ovih dana gledamo strašne slike na televiziji – Dalmacija gori! Požrtvovni vatrogasci uz suradnju mještana, vojske i kanadera brane što se braniti da. Tužno je vidjeti očajne ljude kako bi gasili, a nemaju ni vode. No, dok se u Hrvatskoj događa prava katastrofa, zastupnici Hrvatskog sabora – odmaraju. I to sve do sredine rujna!

Koliko vidimo nitko se od njih (svaka čast iznimkama) izravno ne uključuje u pomoć oko obuzdavanja vatre, ili bolje rečeno oko konkretne materijalne pomoći onima koji su preko noći ostali bez svega. S obzirom da su u Saboru zaključana vrata, kad se zastupnici vrate u svoje klupe odmah će slijediti „stotinu“ pauza, jer će „svatko“ od njih željeti nešto reći o problemima koji su se nakupili dok su oni ljetovali u zemlji i inozemstvu, možebitno i po sedam kuna, kako je to navodno činio nenadmašni i grlati Nenad Stazić. Tada neka se ne javljaju, jer će „proći vlak s kolačima“, sve će izgorjeti diljem Dalmacije. Već je šteta ogromna. Jedna saborska sjednica treba biti odmah posvećena nezabilježenim požarima u tim južnim krajevima. To znači da se zastupnici moraju odmah javiti na svoja radna mjesta! U suprotnom će biti – „selo gori, a baba se češlja!“.

Međutim, ni to nije sve. Ljudi traže odgovore na pitanje: tko su krivci za požare? Nije istina da je sve planulo samo od sebe, od udara groma (poglavito kad nije bilo ni oblaka!), vrućine ili pak iz tzv. nepoznatih razloga. Očito je da je većina požara namjerno izazvana, što se naravno taji, zbog turističke sezone. Ali, kad-tad istina će doći na vidjelo.

Na požarištima su uglavnom članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) sa manje-više (pra)starim vatrogasnim vozilima. Da nema kanadera sve bi otišlo k vragu. Vatrogasci su već sada hrvatski – junaci. Oni i po cijenu života brane što se braniti da.

Ako se ovako, kao sada, nastavi zastupnici u Hrvatskom saboru više ne moraju dolaziti na posao. Od njihove „kuknjave“ i savjeta koje će nam dijeliti od sredine rujna više neće biti pomoći.

Stoga, dragi zastupnici, vratite se na posao, Dalmacija gori!

Pomozite!

 

Mladen Pavković