Ivan Račan, sin prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana i član te stranke, uvjeren je da u SDP-u nema unutarnje oporbe ali ima nezadovoljstva.

-Nisam siguran da postoji oporba u stranci. Ono što postoji jest velika količina nezadovoljstva. Da bi nešto bilo oporba, mora biti definirano kroz to što ta oporba traži, što ta oporba zastupa, predstavlja, ili što želi promijeniti… Toga u SDP-u nema, barem u smislu sadržajne oporbe. Gotovo se sve nezadovoljstvo svodi na kadrovska rješenja, suprotstavljanje pojedincima ili skupinama koje su preuzele dužnosti i po tome se dijele na naše i njihove logikom da će naši osigurati probitak, napredovanje ili funkcije našima, a njihovi neće - istaknuo je Račan u razgovoru za Večernji list.

Rješavanje unutarnjih problema vidi kao prvi korak SDP-a na putu oporavka.

-Postalo je nevažno unutar stranke tko što zastupa, za što se zalaže, što zna ili može jer se na funkcije dolazi grupiranjem, odnosno šalabahter-demokracijom. To je klijentelizam koji ubija motivaciju i onemogućava kvalitetnu borbu za povjerenje birača. Javnost to vidi i kritike su logična posljedica. SDP-ov prvi korak mora biti rješavanje unutarnjih problema u ustrojstvu i radu stranke kako bi sebe mogao ponovno graditi kao alternativu, ne samo HDZ-u, nego kao alternativu koja u Hrvatskoj može raditi promjene koje su potrebne - ocijenio je Račan.

Smatra da rezultati lokalnih izbora nisu nisu porazni za SDP ali ni pokazatelj dobrog trenda.

-Naravno da je uvijek aktualno vodstvo i krivo i odgovorno, ali rezultat je ipak posljedica rada u dužem periodu. Ako je Davor Bernardić loš izbor za predsjednika stranke, onda je loš izbor zato što je bio dio vodstva i u prethodnom periodu. Nije ga korektno kriviti za pet mjeseci vođenja stranke do lokalnih izbora - istaknuo je.

Nada se oporavku SDP-a do predsjedničkih izbora.

-Ako SDP uspije pronaći novi put, a do predsjedničkih izbora ima dovoljno vremena, svaki će kandidat SDP-a imati šansu. Vidim više potencijalnih kandidata od Milanovića i Josipovića. Tu su i Zlatko Komadina, Tonino Picula. I nisu jedini - smatra Ivan Račan.

Uvjeren je kako bi predsjednička kandidatura Zorana Milanovića motivirala SDP-ove političke protivnike.

-Veću šansu imat će kandidat SDP-a koji bude najmanje motivirao protivnika. U tom kontekstu, u ovom trenutku, Zoran Milanović ima najmanje šanse jer će dobiti najveću podršku na ljevici, ali isto tako, protiv sebe će na birališta izvući sve što može - mavodi Račan.

 

M.M.