Razgovori bivše ministrice vanjskih poslova i počasne predsjednice HNS-a Vesne Pusić i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića predmet su novih prosudbi o mogućim novim političkim paktovima koji bi se, po svemu sudeći, mogli odraziti na buduće odnose između HDZ-a i Mosta.

Je li se na sastanku Plenković - Pusić razgovaralo o suradnji HDZ-a i HNS-a, u slučaju pucanja ljubavi s MOST-om, ostaje i dalje otvoreno. U HNS-u odgovaraju, kao i mnogo puta ranije, da s HDZ-om neće biti nikakve suradnje.

>>

Analitičari ocjenjuju da bi se suradnja Mosta i HDZ-a mogla naći na kušnji već na lokalnim izborima u Metkoviću, Vrgorcu i Omišu. Njihov odnos našao se na kušnji već oko glasovanja o povjerenju ministru Barišiću, odnosno u trenutku kad je saborski semafor pokazao da MOST-ovci nisu dali zeleno svijetlo HDZ-ovom ministru uzdrmanom aferom plagiranje. Nakon glasovanja i prozivki od strane premijera Andreja Plenkovića, znanstvenik Ivan Đikić odlučio je zaustaviti sve znanstvene projekte u Hrvatskoj, dajući jasno do znanja da afera s ministrom Barišićem nije ni blizu svom okončanju.

Ako prijava sveučilišta u Augsburgu završi nepovoljno za ministra, ili će iz Vlade ministar ili MOST. No, nakon toga fronte HDZ-a i MOST-a mogle bi se otvoriti diljem zemlje, budući da na lokalne izbore ide svatko samostalno. 

>>

Slična je situacija oko slovenskog istraživača Romana Ljeljaka, koji se nakon suradnje s određenim skupinama i pojedincima iz HDZ-a, iznenada našao među Mostovcima, nakon čega je uslijedio medijski udar na njega i povlačenje iz Hrvatske.

Analitičar Pero Maldini smatra da odnose HDZ-a i MOST-a neće toliko pogoršati rivalstvo na lokalnim razinama koliko odnos prema ministru Barišiću. Upravo u tom ključu ocjenjuje i sastanak Plenković - Pusić.

-Ponovno se šalje od strane većinskoga partnera HDZ-a takva poruka da se može i bez MOST-a bude li zatrebalo. To je dakako pritisak većinskog koalicijskog partnera na manjinskoga u smislu da se na određeni način odluka HDZ-a vezano uz svog ministra podrži -istaknuo je Pero Maldini u izjavi za HRT.

>>

Dobro upućeni izvori vjeruju kako susret Andreja Plenkovića i Vesne Pusić nije nikakvo iznenađenje.

- Prisjetimo li se da je jedan od najuglednijih splitskih HDZ-ovaca, Šimun Anđelinović, koji zdušno podupire ministra Barišića, obiteljski vezan sa Vesnom Pusić, cijela stvar postaje puno jasnija.  Pitanje vezano za potporu Barišiću od strane profesora, Josipa Milata, SDP-ovca i nekadašnjeg suradnika Stipe Šuvara nitko još nije zdušno analizirao, kao i Barišićev odnos prema Budaku, Radmanu i sličnim nositeljima lijevo-liberalnog svjetonazora u hrvatskoj znanosti i obrazovanju. Svi oni, dakle, dolaze iz miljea u kojem jednu od ključnih uloga ima upravo Vesna Pusić. Iz istog miljea dolaze i mnoge osobe u okružju Andreja Plenkovića. Dakle, ništa se ne događa slučajno - smatra Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

 

R.H.