Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima kazao je da je Vlada donijela odluku o povratku naftne kompanije Ine u  vlasništvo Republike Hrvatske.

-Otkup će se odvijati prema modelu koji smo već razdradili.S tom odlukom je upoznata i mađarska strana - kazao je premijerPlenković.

Hrvatskoj javnosti priopćio je odluku Arbitražnog suda.

-Dobili smo obavijest od našeg pravnog tima da je donesena odluka u postupku Republike Hrvatske protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL pred arbitražnim sudom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo. Dokazni postupak završio je prije početka mandata ove Vlade.Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te da ih je stoga odbio poništiti. U tom kontekstu, treba spomenuti da ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena, ukinuo Ustavni sud Republike Hrvatske -rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je nastavak pravne bitke.

-Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve raspoložive pravne opcije kako bi osporila odluku. Odluku pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu očekujemo iduće godine -izjavio je Plenković na konferenciji za novinare.

INA-u i energetsku stabilnost označio je kao prioritete Vlade.

-I u kontekstu zaštite nacionalnih interesa, a i pitanja energetske sigurnosti Republike Hrvatske, INA je za nas strateška nacionalna kompanija, rekao je premijer.Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti su Vlade Republike Hrvatske - rekao je.

Najavio je otkup cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i.

-Vlada RH će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i, prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug RH. S obzirom na osjetljivost tržišta, o detaljima navedenog modela, govorit ćemo kad se za to steknu uvjeti.

Kazao je i da odluku o povratu Ine u vlasništvo Hrvatske podržavaju i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

 

R.H.