Samo dva mjeseca nakon što je Zoran Milanović postao predsjednik hrvatske Vlade, tvrtka supruge njegova brata Krešimira Milanovića – Miglu Autopraone – dobila je 250.000 eura kredita (oko 1,9 milijuna kuna) od državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), objavio je Večernji list još u svibnju 2014. godine.

Međutim, i unatoč činjenici da je od trenutka od kad se ta informacija pojavila u javnosti Povjerenstvo za sukob interesa, ali ni istražna tijela, nisu smatrala shodnim provjeriti je li u ovom slučaju bilo sve sukladno zakonu.

Kredit je dan za izgradnju samoposlužne autopraonice u Sesvetama. Tvrtka Miglu Autopraone osnovana je u travnju 2011. i nakon nepunih godinu dana postojanja dobila je kredit od državne banke. Formalne su osnivačice tvrtke Ivana Milanović i Vesna Gluhak. Prema prvim slovima prezimena Milanović i Gluhak tvrtka je i nazvana.

Tvrtka Miglu je od HBOR-a dobio novac iz programa za mikro, male i srednje poduzetnike, i to preko Centar banke, koja je tada bila u suvlasništvu SDP-u bliskog poduzetnika Dragutina Biondića, a s kojom je državna banka sklopila ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Uvjeti kredita bili su vrlo povoljni – kamata 4,4 posto, poček godinu dana i rok otplate sedam godina i devet mjeseci.

Ugovor o kreditu između Miglua i Centar banke sklopljen je 28. veljače 2012. No budući da je u međuvremenu Centar banka otišla u stečaj, kredit Miglua preuzeo je HBOR, kojim su u to vrijeme također upravljali SDP-ovi kadrovi, i on se nakon toga vodi kao izravan kredit te državne banke. Nedugo nakon što je Miglu dobio kredit, iz vlasništva te tvrtke izašla je Ivana Milanović, što navodi na zaključak kako je nakon dobivanja povoljnog kredita spomenuta prodala udio u spomenutoj tvrtki. Tako se ona 26. travnja 2012. godine briše u sudskom registru kao jedna od osnivačica i jedina formalna vlasnica ostaje Vesna Gluhak.

Krešimir Milanović, brat Zorana Milanovića, u trenucima kad se ova informacija pojavila u javnosti, kategorički je tvrdio da on nema nikakve veze s tvrtkom Miglu te nijekao tvrdnje da je on u biti bio pravi suvlasnik te tvrtke s Ivicom Gluhakom, suprugom Vesne Gluhak.

Gubitak od 484.400 kuna

U godini svog osnivanja Miglu Autopraone, prema podacima Poslovne.hr, nisu imale nikakvih prihoda, a rashodi su iznosili 33.900 kuna pa je tako i tu godinu tvrtka završila u isto tolikom minusu.

Međutim u 2012. godini, kad je sjeo kredit Centar banke i HBOR-a, tvrtka u suvlasništvu obitelji Milanović je imala prihode od 1,37 milijuna kuna i rashode 1,47 milijuna kuna. Tu godinu završili su u minusu od 100.000 kuna. Slijedeće, 2013. godine, Miglu je imao prihode od 361.100 kuna i rashode od 845.400 kuna pa je tako ostvario gubitak od 484.400 kuna. Tvrtka je 2014. imala dva zaposlenika, a prosječna je plaća 2622 kune neto.

Ivana Milanović, supruga Krešimira Milanovića, zajedno s ocem Mladenom Kovačićem, bivšim članom Nadzornog odbora Medike, i sestrom Sandom osnovala je i tvrtke Pharma Angelica i Junior, ali je kasnije izišla iz suvlasničkog odnosa u tim tvrtkama.

Zanimljivo je da je u vrijeme osnivanja tvtke Miglu i izlaska iz te tvrtke Ivana Milanović imala adresu stanovanja u Gajevoj ulici, što je i adresa na kojoj su registrirane tvrtke njezina supruga Krešimira, inače brata Zorana Milanovića.

Nakon što se ova informacija svojevremeno probila u javnost, iz Vlade su spomenutu situaciju kratko komentirali rekavši kako premijer Zoran Milanović zbog ovog slučaja ne razmišlja o ostavci. Kao što je poznato, Dalija Orešković i Povjerenstvo za sukob interesa nisu uopće reagirali.

 

M.M.