Jedan od najnečasnijih ljudi koji su sjedili u Hrvatskome saboru, a nažalost bijaše ih mnogo, je Drago Prgomet. Još jedan u nizu liječnika koji, hoteći zasjeniti neuspjeh u struci (izuzetak Ranko Motorola ako ga je on liječio), uplovljavaju u političke vode i tamo se pokazuju još neuspješnijima.

Ako je ikada bilo povoda DORH-u za istrage glede kupovanja diploma, onda je to Drago Prgomet; čovjek koji je prvo magistrirao, onda diplomirao, a naposljetku doktorirao, sve to u godini dana, a u istoj je toj godini odradio četri i pol godine (!) kao liječnik u Domovinskom ratu, a istovremeno u Slavonskom Brodu specijalizirao, a da specijalizaciju nikada nije platio. No, na stranu njegovo “supermansko” školovanje/ratovanje/specijaliziranje.

Čovjek koji je napustio HDZ, potom je njih, služeći se agitpropom HRT-a i ostalih dnevnih listova, pljuvao do te mjere da su i najveći komunisti, slušajući to, osjećali nelagodu. Kao Božji dar mu je došla stranka MOST, koja mu je iznjedrila 3 zastupnička mandata, a on im je uzvratio isto kao i HDZ-u – izdajom. Čak je lažljiva i izdajnička SDPartija prepoznala u njemu toliku razinu prevrtljivosti i izdaje da su ga i oni otvoreno odbili, što ne znači da ga neće upotrijebiti ako zatreba.

>>OTKRIVAMO - tajni detalji vezani za odnose Drage Prgometa i vodstva SDP-a

Kakav je to patološki um kojemu je prijevara i laž dio svakodnevnog političkog (a možda i ne samo političkog) diskursa? Gdje mu je nešto što bi makar nalikovalo na obraz? Hrvatska demokratska politička scena, doduše mlada i neuka, još nije imala takvu bolesno ambicioznu osobu bez ikakva pokrića koja ne preže ni pred kim i ni pred čim, a sve kako bi se dokopala vlasti, pa makar i bijedna tri zastupnička mjesta, koja im je naivni i budalasti dio građana dao.

Šuška se i da će se Prgomet predložiti (sam sebe?) za mjesto predsjednika Sabora; iako su ti navodi opovrgnuti iz strančice HriD, vjerojatno postoji trunčica istine i u tomu. Gledaj narode i čudi se; čovjek je promijenio dvije stranke, izdao je sve s kojima je surađivao, otvoreno se narugao svim svojim glasačima i liderima MOST-a koja su ga doveli tu gdje je, a kao šećer na kraju – još bi i predsjednikom Sabora htio postati. Psihopatološka ambicija jednog najobičnijeg harlekina nove generacije koji pošto-poto hoće vlast, uopće nije u doticaju sa stvarnošću te veći narcis od Milanovića (!).

>>Konstituiranje Sabora - Hrid demantirao spekulacije o kandidaturi Drage Prgometa

Stjecajem okolnosti ili igrom slučaja, ne će se ponavljati izbori te će upravo zahvaljujući prosvjetljenju MOST-a novoosnovana strančica HriD još četiri godine djelovati u Hrvatskome saboru. Nažalost, Hrvatice i Hrvati su osuđeni na Prgometove prevrtljive i opake igre, njegova rovarenja i spletkarenja, njegovu nazočnost u Saboru. Smatralo se da u hrvatskoj politici nema većih gubitnika od Ive Josipovića i Jadranke Kosor; oboje su bivši skojevci koju su se nekako uspjeli (naravno, uvijek preko tuđih leđa) popesti na vrh hrvatske političke scene, zadržali se neko vrijeme tamo – i onda se tako strovalili da ih se danas jedva tko sjeća. Ipak, veći gubitnik od njih dvoje je samo Drago Prgomet, “proizvod” nove generacije, opakiji, beskrupulozniji i ljigaviji no što će njegovi mentori ikada biti.

Prgomet je nedosljedna osoba i lažov, te je kao takav ostao dosljedan sebi (i prema drugima). Za četiri će godine njegov poraz biti bjelodan, a svi će ga pamtiti samo kao potpunog prevrtljivca i častohlepnog prevaranta. Inače, Prgomet je napisao knjigu “Sakupljači gelera”, no on je u ovo doba mira raspačivač gelera – toliko je štete nanio hrvatskoj političkoj sceni, prevario je i birače i suradnike, ocrnio je do kraja pojam političara u Hrvatskoj koji je ionako odviše crn, a možda najvažnije: zasjenio je sva svoja djela i sve svoje zasluge za vrijeme Domovinskog rata. Mogao je biti branitelj u ratu i liječnik u miru, a ovako je postao gora inačica Uriah Heepa, lika iz romana Charlesa Dickensa “David Copperfield”.

           

Mila Marušić