Unatoč apsolutnoj dominaciji režimskih medija, koji su vodili sofisticiranu kampanju u korist SDP-a, Hrvatska demokratska zajednica relativni je pobjednik ovih dramatičnih, i opet sudbonosnih parlamentarnih izbora.

Režimski mediji, međutim, i dalje nastavljaju svoju kampanju, pa stoga nije čudo što je Milanović mrtav-hladan poručuje da je on relativni pobjednik izbora. Vjerojatno mu je u tom izračunu pomogla poznata Grčićeva matematika, po kojoj je moguće da 56 bude više od 59.

U svim demokratskim zemljama nakon izbora vrše se analize koliko je pojedina stranka dobila, odnosno izgubila mandata u odnosz na prethodne izbore. Kukuriku koalicija je doživjeka katastrofalan pad izgubivši čak 25% mandata. Nasuprot tome koalicija predvođena HDZ-om, povećala je broj mandata za visokih 17%. Po logici stvari javnost i mediji trebali bi postaviti pitanje kada će Milanović dati ostavku, jer je Hrvatsku bacio na dno Europe, zbog čega je izgubio čak četvrtinu biračkoga tijela. Umjesto toga, mediji podgrijavaju psihozu kako bi Karamarko trebao podnijeti ostavku. Slabašni argument je da je HDZ izgubio već dobivenu bitku, jer to jednostvno nije istina. Jedina je istina da je HDZ relativni pobjednik parlamerntarnih izbora.

Veliko iznenađenje ovih izbora svakako je Most nezavisnih lista, koji je osvojio visokih 19 mandata i neupitno postao treća politička opcija u Hrvatskoj. Njihov uspjeh nije slučajan. On je odraz općeg nezadovoljstva u Hrvatskoj pri čemu su hrvatski birači dali priliku novoj političkoj opciji da sudjeluje u odlučivanju o sudbini zemlje.

Ni samo vodstvo Mosta nije se u početku snašlo s ovako velikim izbornim uspjehom. S obzirom da je Most, kako i sam naziv kaže, sastavljen od neovisnih lista, postojala je opasnost da njihovi zastupnici krenu svatko svojim putem. Udarna igla potencijalnog raskola bio je Drago Prgomet, koji je napustio HDZ jer nije mogao obuzdati svoje neobuzdane ambicije. Tajno se sastao s Milanovićem, vjerojatno mu obećavajući da će raskoliti Most i odvesti potreban broj mostovaca u SDP-ov tor. Snimka tog tajnog susreta, nije mogla biti objavljena bez Milanovićeva znanja i režije. Vodstvo Mosta brzo je učilo, te je povuklo radikalni potez i isključilo Prgometa iz Mosta. Time je Milanovićev plan da javnim objavljivanjem Prgometove dvostruke igre, natjera Prgometa ga da se potpuno i bez zadrške stavi u službu SDP-a propao. Umjesto željenoga raskola Milanović je srušio most između Mosta i Prgometa, a sam Most se dodatno učvrstio.

Tomislava Karamarko se pri tom držao vrlo korektno i državnički. Odmah na početku je dao do znanja da cijeni Most kao jednu respektabilnu cjelinu te da namjerava s njima voditi ozbiljne razgovore u povođenju reformi, koje su zapravo zajednički cilj i HDZ-a i Mosta.

Milanović je međutim nastavio s vrbovanjen zastupnika s drugih lista ne bi li prikupio potreban broj za sastavljanje Vlade. Išao je toliko daleko da je pokušao pridobiti i zastupnike s liste Domoljubne koalicije. Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, javno je poručio Milanoviću da se okani te prljave rabote, ističući da ostaje s onima s kojima je sklopio koalicijski sporazum.

Prvotni cinični podsmjeh na Milanovićevu licu, iz kojega se mogao iščitati da će trgovinom sa zastupnicima uspjeti sastaviti Vladu, polako je zamijenio onaj turobni, gubitnički. Više ne govori da je relativni pobjednik, nego okreće pilu naopako, pa drugima imputira bahatost i poručuje kako on također uvažava Most kao jedinstvenu cjelinu. Ali njegove igre ne prestaju. Tako SDP poziva Most na javno snimanje pregovora za sastavljanje vlade. Umjesto ozbiljnih pregovora htio bi javnu paradu u kojoj bi njegovi mediji manipulirali i upravljali događajima. Vodstvo Mosta glatko je odbilo tu njihovu novu podvalu. Uostalom zašto Milanović ne objavi sve tajne razgovore koje je vodio s Prgometom, s HDSSB-om, s zasupnicima manjina, s Čačićem i drugima koji su navodno najavili da će koalirati s Milanovićevom Hrvatskom koja također navodno raste?

Nakon iscrpnih i temeljitog raspravljanja o svim reformskim pitnjima, Most ovih dana počinje pregovore s dvjema vodećim koalicijama oko sastavljanja nove vlade. U tim plitvičkim bistrenjima čini se da su se iskristalizirala dva bitna stava: odustali su od inicijative da se formira velika koalicija u kojoj bi bili i HDZ i SDP. Također je prevagnuo stav da Most treba participarti u Vladi, umjesto da tek „nadzire“ provođenje reformi iz saborskih klupa.

U tim je pregovorima HDZ i Domoljubna koalicija zasigurno u velikoj prednsoti. Umjesto ispraznih lamentiranja kako „Hrvatska raste“ HDZ ima pripremljen ozbiljan program reforme države kako bi ona mogla napokon prodisati i funkcionirati kao normalna država.

Uoči prve rudne razgovora Karamarko je poručio: „Jutros smo dobili ponudu da krenemo dalje po sekcijama na način da će se sutra razgovarati o pravosuđu, obrtništvu i tako dalje kroz tjedan. Mi kroz te razgovore želimo pokazati da imamo programe koje radimo tri godine i da je to pošteno prema javnosti, prema MOST-u i prema našim članovima i vrijednim ljudima koji su radili na tim programima“

Većina hrvatskih birača glasovala je za stranke koje su tražile korjenite promjene u gospodarstvu, pravosuđu i lokalnoj upravi. Apsurdno je očekivati da takve promjene mogu realizirati oni koji su nas i doveli u ovako očajno stanje. I Domoljubnu koaliciju i Most povezuje zajednički nazivnik u zahtijevima za tim promjenama. To može biti pozitivna sinergija koja može iznjedriti novu kvalitetnu vladu.

Katastrofalno gospodarsko stanje u Hrvatskoj dodatno se pogoršava zbog nezaustavljivog migracijskog vala od gotovo pola milijuna ljudi koji su bez ikakva nadzora protutnjali Hrvatskom. Tragični događaji u Parizu, pokazuju koliko je opasna ovakva „migracijska politika“ koju provode Milanović i Ostojić, a koja može i Hrvatsku i čitavu Europu pretvoriti u bure baruta. Vremena nema previše. Toga su svijesni i Petrov i ostali čenici Mosta. Narod im je dao veliko povjerenje. Na njima je golema odgovornost. Ako budu mudri imaju priliku sudjelovati u Vladi s kojom mogu pokrenuti istinske reforme, učvrstiti nacionalnu sigurnost i pripremiti čitavu Hrvatsku na očigedno burna vremena koja su pred nama. Ako ne prepoznaju taj trenutak, to im povijest neće oprostiti. Nadamo se da će da su svjesni te goleme odgovornosti i da će na ispravan način odigrati „utakmicu života“, u kojoj je čitava Hrvatska ulog.

 

Mato Kros