Prije ili kasnije Zoran Milanović, koliko god se podupirao humanitarnim razlozima, morat će i doslovno, tj. fizički osigurati hrvatsko-srbijansku državnu granicu, a to bez vojske ne ide.

Nema previše opcija, jer čim Mađarska zategne, a to će se dogoditi ako migrantska ruta kroz Bugarsku, Rumunjsku, Ukrajinu i Poljsku ne profunkcionira, Hrvatska će se u samo tjedan-dva pretvoriti u jedan veliki sabirni centar od nekoliko stotina tisuća migranata. I to nije sve, dodatno će se morati osigurati južna granica u Dubrovačkoj županiji, jer „južna bojišnica“ samo što se nije otvorila. Ostoja Ranković već diže sabirni centar, Milanović kaže da toga nema, to su samo kulise... Svidjeli se Zoranu Milanoviću ili ne svidjeli žice i čelična vrata, morat će polizati vlastitu žuč te isto kao i Mađari začepiti hrvatsko-srpsku državnu granicu.

Možda i s velikim veseljem, jer kako je krenuo s nacističkim pozdravom i selektivnim propuštanjem na državnoj granici sa Srbijom neki dan, možda ima u planu nekakvo trajno, da ne kažem, konačno rješenje za Migrante? Zoranu Milanoviću sve se više lovi uha ideja o smještaju migranata u napuštene vojne objekte, one ograđene bodljikavom žicom...

Da bi makar donekle sredio kaotično stanje na hrvatsko-srbijanskoj državnoj granici, izazvano katastrofalnim procjenama ove SDPartijske vlade, na spomenutu granicu i u prihvatne centre MUP je povukao sve raspoložive policijske snage. Gotovo šest tisuća policajaca raspoređeno je na graničnim prijelazima, u prihvatim centrima na prihvatu i zbrinjavanju migranata. To samo znači da su hrvatski gradovi i naselja ostala bez ikakve policijske zaštite i u to se lako možemo uvjeriti, jer je činjenica da se u hrvatskim gradovima satima na ulici ne može vidjeti policijsko vozilo ili policijska ophodnja. Hrvatska je policijski nezaštićena, što uz otvorene granice dodatno ugrožava sigurnost zemlje.

Zar je normalno da se školovani i obučeni policajci brinu o dijeljenju toplih obroka, obuće i odjeće, da su ispomoć volonterima Crvenog križa ili bi to ipak mogli raditi zaštitari i osobe registrirane u zavodu za zapošljavanje koje već primaju mjesečnu novčanu naknadu? Tko se nakon dva tjedna mukotrpnog rada od 12 do 14 sati na dan brine o policajcima, njihovom odmoru, prehrani..., a tek je počelo. Gdje spavaju, kako se hrane, odmaraju poslije takve satnice, kad su posljednji put bili kod kuće; policajci žive u lošijim uvjetima nego migranti. Nego u RH ima preko pedest tisuća registriranih zaštitara i uglavnom čuvaju iste objekte kao i u negdašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, sve po istom kriteriju, nepotrebno i uzaludno, no glavno da vlasnici sišu proračun. Na Zavodu za zapošljavanje postoji vojska potencijalnih pomagatelja/volontera koji mogu pomoći u ovoj migracijskoj krizi, ali oni se ne miču sa svojih kućnih adresa. S njima Zavod ima, valjda, nekakav posebni plan?!

Ako ovo potraje, a tek je počelo, RH ostaje bez trajne policijske zaštite, s te je strane ugrožena nacionalna sigurnost.

 

L. C.