Rijeka Krka nakon mučnog proboja kroz Grede naglo se smiruje tvoreći jezero, na kojem je otok, a na njemu drevni, spokojni, franjevački samostan Visovac. Baš to mjesto bilo je odredište jednodnevnog hodočašća Udruge Hrvatska žena Mostar, koje su ga pohodile sa zavjetom ljubavi 10.lipnja 2017. godine.

Otok Visovac spada u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske. Na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke koji s prekrasnim krajolikom Visovačkog jezera čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.

Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve, a franjevački samostan tvrđavom duhovnosti i vjere, ali i jednim od ključnih temeljnih kamena opstojnosti Hrvata i očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta. Samostan posjeduje značajnu arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa, te bogatu knjižnicu s više vrijednih knjiga i inkunabula. 

Središte štovanja Majke Božje na Visovcu je Gospina slika koju su franjevci, prema predaji, donijeli sa sobom kada su se pred turskom najezdom napustili Bosnu i pronašli novo utočište na Visovcu. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje i sam otok Visovac nazivaju Gospinim otokom.

Nakon hodočašća na Visovac, članice Udruge Hrvatska žena također su posjetili Kninsku tvrđavu, te uz iznimno zanimljiv program Zvonimirovih dana u Kninu upoznale se sa viteškim igrama, glagoljicom i ostalim kulturnim znamenitotima grada Knina.

Izlet je bio i kulturno obogaćen nazočnošću pjesnika Anite Martinac i Ante Nadomira Tadića Šutre, koji su članice Udruge počastili svojim stihovima.

Ovaj jednodnevni izlet samo je jedan u nizu aktivnosti Udruge Hrvatska žena Mostar, koja je osnovana 2000. godine, a za cilj ima okupljanje žena različite dobi i profesije humanistički orjentirane, koje bi se u ljubavi prema bližnjima, obitelji, društvu i domovini miroljubivim sredstima, na osnovu kršćanske civilizacije odgojnim i znanstvnim redom, osobnim primjerom i svjedočenjem organizirano i samoincijativno zauzimale za dostojanstveno mjesto žene u obitelji, društvu i domovini. Također Udruga se zalaže za njegovanje tradicije udruge Društvo Hrvatska žena utemeljene 1921. godine, kao i ostvarivanje kulturnih, obrazovnih, umjetničkih, znanstvenih, zdravstvenih, socijalnih, humanitarističkih, športskih, tehničkih, profesionalnih, inovaciskih, ekoloških i drugih aktivnostim suradnjom sa domačim i inozemnim organizacijama, koje obavljaju slične djelatnosti, te druge djelatnosti iz Statuta Udruge.

Sve žene, koje žele biti članice Udruge "Hrvatska žena" Mostar, to mogu učiniti dolaskom u prostorije udruge u ulici Kneza Mihovila Viševića Humskog 2, Mostar, na prvom katu zgrade HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA „NAPREDAK“ Mostar.

 

A. B.