Na internetu je osvanula peticija potpore najpopularnijem hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu koju možete potpisati na Peticija potpore Thompsonu.

Podsjetimo, na Facebook profilu Marka Perkovića Thompsona objavljeno je da ga je šibenska policija prekršajno prijavila "jer je glasno pjevao 'Za dom spremni'", a da je, kako piše, cijeloj javnosti jasno da je pjevao pjesmu "Bojna Čavoglave", koja u svom dijelu ima stih "Za dom spremni" i to da je pjevao "kako logika nalaže, glasno, jer koliko je poznato ne postoji tiho pjevanje, a isto tako se zna da ta pjesma nije zabranjena".

Ministar unutarnjih poslova u tehničkoj Vladi, Vlaho Orepić, istaknuo je da su sva postupanja policije u Kninu napravljena sukladno Zakonu ali i istaknuo da se stav prema pokliču "Za dom spremni", koji prema važećem Zakonu nije inkriminiran, treba jasno pozicionirati za što, kako je kazao, odgovor trebaju dati povjesničari.

Izraz "Za dom" prvi put se spominje u neutralnoj verziji, 1684., u spjevu, Odiljenje sigetsko, o Opsadi Sigeta, kojeg je napisao Pavao Ritter Vitezović. Izraz se spominje i u operi, Nikola Šubić Zrinjski, koju je 1876. godine skladao Ivan Zajc, te u nekoliko brojeva književnog časopisa, Danica, iz 19. stoljeća. Izraz "Za dom" također je dokumentiran kao pozdrav u varaždinskom tjedniku, Hrvatsko jedinstvo, u broju iz 1939. godine. Pozdrav se upotrebljavao i u vrijeme bana Josipa Jelačića, kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo “Za dom!” a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti!".

U vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, službeni pozdrav bio je "Za dom i poglavnika spremni!"

U vrijeme Domovinskog rata, pozdrav "Za dom spremni!" postaje pozdravom mnogih hrvatskih vojnika i branitelja, kao izraz spremnosti da obrane svoj dom od velikosrpskog agresora.

Pjesma "Bojna Čavoglave" nastala je 1991. godine u tijeku velikosrpske agresije na RH, te je braniteljima na svim bojištima podizala moral i davala snagu za pobjedu protiv agresora. Pjesma je postala postala jedan od neizostavnih simbola Domovinskog rata, a i danas, 25 godina nakon snimanja pjesme, spomenuti pjevač izvodi ju na svakom koncertu. Pjesma počinje stihom "Za dom spremni".

Odlukom Prekršajnog suda u Kninu, od 22. prosinca 2011., donesenom nakon postupanja policije, pozdrav "Za dom spremni" okarakteriziran je kao "poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret".

Do pisanja ovog teksta peticiju potpore Marku Perkoviću Thompsonu potpisalo je 5530 osoba.

 

M.M.