Uz nazočnost visokih uzvanika iz javnog, političkog i kulturnog života, te predstavnika Crkve i medija iz BiH, nakon četiri godine stanke, Hrvatska radiotelevizija otvorila je dopisništvo u Mostaru.

Dopisništvo smješteno u zgradi Hrvatskoga kulturnog društva Napredak otvorio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

-Ovo je važan dan za Hrvatsku radioteleviziju jer su kvalitetno izvješćivanje o radu javnih i državnih ustanova te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne zadaće javnoga medijskog servisa. Zato Hrvatska radiotelevizija posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Nakon što su 2016. godine u Republici Hrvatskoj ponovno otvorena dopisništva u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru, danas svjedočimo ponovnomu otvaranju dopisništava i u Bosni i Hercegovini – najprije ovoga dopisništva u Mostaru, a ovom prigodom najavljujem i skoro otvaranje našega dopisništva u Sarajevu - istaknuo je Kazimir Bačić.

Najavljujući skoro otvaranje dopisništva u Sarajevu, Bačić je najavio da će ono pokrivati glavni bosanskohercegovački grad, hrvatska naselja u srednjoj Bosni te velikim dijelom i entitet Republiku Srpsku iz kojega je tijekom posljednjega rata protjerano više od 150 000 Hrvata.

- Upravo je njima pomoć posebno potrebna, a toga smo izazova itekako svjesni te ćemo u svojim programima i dalje poticati opstanak Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i suradnju i razumijevanje među svim ljudima koji ovdje žive - dodao je Bačić.

Kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi Hrvatske radiotelevizije za hrvatski narod u BiH, potvrdio je i državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 

-Sve što je danas aktualno nadam se da će biti još aktualnije s pravim temama koje će pokazati jednu veću i širu dimenziju Hrvata u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Milas. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH, Dragan Čović, upozorio je kako Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javnoga medijskog servisa na svojemu materinskom jeziku.

-Stoga će prisutnost Hrvatske radiotelevizije hrvatskomu narodu u BiH osigurati pravo na informiranje - istaknuo je Čović.

Hrvatska radiotelevizija prvi je put svoje dopisništvo u Bosni i Hercegovini  otvorila u ratnim uvjetima 27. srpnja 1992. godine u Širokome Brijegu. Voditelj je bio Marinko Ćavar, a pomagali su mu novinari, snimatelji, tehničari i montažeri iz HRT-ova centra u Splitu te kolege iz Zagreba.

Od 25. rujna 1995. godine HRT-ovo je dopisništvo u Širokome Brijegu preraslo u HRT-ov studio Široki Brijeg, a mreža dopisništava u Bosni i Hercegovini proširila se na Mostar, Kiseljak, Sarajevo, Livno i Novi Travnik. Poslije su zbog racionalizacije uspostavljena dopisništva u Širokome Brijegu i Sarajevu. 

Godine 2007. dopisništvo je iz Širokoga Brijega premješteno u Mostar, u kojemu je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. godine.

Odlukom tadašnjega vodstva, na čelu s Goranom Radmanom, dopisništva u Sarajevu i Mostaru ukinuta su, a područje Bosne i Hercegovine za programe Hrvatske radiotelevizije pokrivalo je samo dvoje videonovinara.

 

M.J.