U srijedu, 9. svibnja 2018., u Splitu će se, u nazočnosti Ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek i dogradonačelnice Splita Jelene Hrgović, svečano otvoriti drugi po redu Mediteranski festival knjige (MFK).

Pet festivalskih dana donijet će raznovrstan program za sve uzraste i područja interesa: od dječjih poučnih i kreativnih radionica, predstava i promocija knjiga do programa za odrasle posjetitelje, koji će obuhvatiti druženja s autorima, predstavljanja autora, institucija i knjiga – proze, poezije i publicistike – zanimljive panel diskusije, izložbu, i večernji zabavni program, koji će se sastojati od storytellinga, koncerta, čitanja, cabareta.

Za sve posjetitelje ULAZ JE SLOBODAN, i to u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10:00 – 20.00, a u petak i subotu od 10:00 – 21:00, a knjige će se prodavati s popustom do čak 70 %. Izbora neće manjkati, s obzirom da je i ove godine sudjelovanje na Festivalu potvrdilo više od 70 nakladnika, koji će zainteresiranima ponuditi više od 10 000 naslova.

Najveća zvijezda MFK-a planetarno je popularni norveški pisac krimića Jo Nesbø, koji će predstaviti svoj novi roman “Macbeth”, a festivalski program osim njega uključuje promociju još 24 nove knjige. Posebna je tematska cjelina Hercegovina: njezina zemljopisna blizina i pripadnost mediteranskom krugu temelj su nastojanja organizatora MFK-a da tu regiju, čija je suvremena književna, umjetnička i kulturna produkcija nedovoljno poznata hrvatskoj publici, približi posjetiteljima te time potakne stvaranje i učvršćivanje trajnih kulturnih veza između Dalmacije i Hercegovine.

Hercegovini će biti posvećene dvije panel diskusije: „Veselko Koroman – klasik iz Hercegovine“, u kojoj će sudjelovati Tonko Maroević, Mile Stojić i Ivan Vukoja, kao i „Hercegovina. Nova paradigma“ uz sudjelovanje Ive Lučića, Ivana Vukoje, Dragana Markovine i Slavka Kozine. Osim toga, publici MFK-a predstavit će se Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg i filmski festivali West Herzegowina Fest i Mediteran Film Festival, a od promocija ih očekuju pjesničke zbirke znamenitoga autora Mile Stojića („Himna poraženih“) i mostarskih pjesnikinja Anite Pajević („Perlinov šum“) i Senke Marić („Do smrti naredne“), publicistička knjiga Ivice Musića “Geniji, varalice i oni treći” kao i dvostruka promocija Almina Kaplana, koji će predstaviti roman „Trganje“ i pjesničku knjigu „Mostarska zbirka“.

MFKželi biti pristupačan svim građanima te je zbog toga za osobe s invaliditetom kao i osobe s dječjim kolicima osigurana rampa za lakši pristup dvorani. U tom duhu organizirana je i panel diskusija o Brailleovu pismu.

Naglašavamo i mogućnost subvencioniranja prijevoza za organizirani dolazak učenika osnovnih i srednjih škola izvan Splita, zahvaljujući tvrtci INA, prijatelju projekta.

Prijave za sudjelovanje u radionicama kao i za subvencionirani prijevoz šalju se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita.

M.M.