U petak 27. travnja 2018. održana je Izborna skupština DHK – Ogranaka Rijeka. Dosadašnjoj predsjednici Ogranka, Silviji Benković - Peratovoj istekao je drugi mandat i nije bila spremna preuzeti se novi.

Skupština je održana u prekrasnome ambijentu arheološkog muzeja, u dvorani ispunjenoj pločama i arheološkim spomenicima pisanima na glagoljici, te mnogim dijelovima starih sakralnih objekata. U potreban kvorum, dobro izvješće dosadašnje predsjednice , te ispunjavanje svih proceduralnih obveza, tajnim je glasovanjem izabran za novoga predsjednika Ogranka DHK u Rijeci prof. Igor Žic. Uz njega u vodstvu su Đoni Božić, Davor Velnić, Bože Mimica i Silvija Benković-Peratova.

Kao predsjednik DHK nazočio sam Izbornoj skupštini Ogranka u Rijeci i vrlo sam zadovoljan atmosferom koja je vladala među kolegama, ali vrlo zabrinut zbog odnosa lokalnih političkih čimbenika prema njihovome radu i djelovanju. Zaboravlja se kako DHK nije stranačka ekspozitura, niti nečija politička, odnosno ideološka transmisija, već nacionalna i narodnosna književna i književnička udruga koja stvara djela što spadaju u središte naše samobitnosti i određenosti kao kulturnoga europskoga naroda.

Igor Žic ( Rijeka, 25. veljače, 1961.), hrvatski je prozaik, esejist i kritičar. Radi u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci od 1987. godine. Radio je kao restaurator slika, sada je voditelj stručne knjižnice. Član je uredništva "Sušačke revije" od 1993., a bio je i glavni urednik dvojezičnog časopisa "Welcome to Rijeka&Opatija" od 2001. do 2004. godine. Član je uredništva “Književne Rijeke” od 2008. godine. Kreće se između književnosti, povijesti i povijesti umjetnosti. U posljednjih nekoliko godina objavio je niz dužih eseja iz povijesti književnosti u “Književnoj Rijeci” i “Republici” ( Zagreb ). 

Recenzenti pojedinih knjiga bili su: dr Radovan Ivančević, dr. Grgo Gamulin, dr. Tonko Maroević, dr. Ivan Mirnik, dr. Anđelko Badurina, dr. Franjo Velčić, dr. Željko Bartulović i mr. Ervin Dubrović. U rukopisu su mu: “Riječki leksikon” ( “Masmedia” ), “Opatija – Turistički vodič”, “Povijest Rijeke & Kvarnera, Kronologija & Album” ( “Zambelli” ), “Povijest riječkog obrta” ( Obrtnička komora i “Zambelli” ).

Želim uvaženome kolegi Žicu puno uspjeha u radu, strpljenja i diplomatske umješnosti kako bi dobio podršku gradu i Županiji. Ohrabruje i činjenica što je riječki Novi list, promptno i objektivno izvijestio o izboru novoga predsjednika Ogranka DHK u Rijeci. Pamtimo njegovo javno rečeno priznanje: „U Rijeci se održava Vrisak kao jugoslavenski festival i sajam knjiga. Hrvatska je nepovratno podijeljena na hrvatsku i jugoslavensku Hrvatsku“. Ovaj anakronizam nikome ne služi na čast.

Igor Žic je plodan autor, vitalan čovjek, borben, kritičan, ali ugodan i duhovit sugovornik. Od 1985. godine objavio je 26 knjiga, te više od 750 članaka. Najuspješnija knjiga mu je „Kratka povijest grada Rijeke“ (od 1998. 7 hrvatskih, te englesko i talijansko izdanje), a najljepša „Crkveno slikarstvo na otoku Krku od 1300. do 1800.“ (2006.). Svoje priče objavio je u zbirkama „Intruder“ (1999.) i „Hrvatska knjiga mrtvih“ (2002.), a eseje iz svjetske i hrvatske književnosti u knjizi „Književni eseji“ (2011.).

Djela su mu prevađana na strane jezike. Unuk je hrvatskog književnika Ive Žic-Klačića i sin hrvatskog slikara Rikarda Žica.

Naravno, na kraju, zahvala kolegici Silviji Benković-Peratovoj na dosadašnjem predsjedavanju riječkim ogrankom DHK.

Đuro Vidmarović