Hrvatski državni arhiv, Hrvatski povijesni muzej i Hrvatski institut za povijest u povodu 400. godišnjice početka Tridesetogodišnjeg rata organiziraju međunarodnu konferenciju koja će se održati 9. i 10. travnja u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svečano otvorenje bit će upriličeno u ponedjeljak 9. travnja, u 9.30 sati, u "Zlatnoj dvorani" Hrvatskog instituta za povijest.

Na konferenciji sudjeluju svjetski poznati znanstvenici Peter H. Wilson, Steve Murdoch, Robert Rebitsch i Lars Ericson-Wolke.

Cilj izložbe je u godini komemoracije 400 obljetnice početka Tridesetogodišnjeg rata pokazati kakvu su ulogu imale hrvatske jedinice u tom za europski kontinent izrazito bitnom ratnom sukobu čijim je završetkom uspostavljen međunarodni poredak koji se održao se do početka 19. stoljeća, a u nekim segmentima i kasnije.

Na izložbi pod nazivom - Tko su bili ti „strašni Hrvati" - izložit će se reprezentativni izbor arhivskog, bibliotečnog i slikovnog gradiva o sudjelovanju hrvatskih jedinica u Tridesetogodišnjem ratu, pohranjenog u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu u Beču, Arhivu Republike Slovenije u Ljubljani, Vojnopovijesnom muzeju u Beču te Vojnom muzeju u Stockholmu.

Skup će se održati na engleskom jeziku, a popratne tiskovine bit će dvojezične (hrvatski i engleski), što vrijedi i za prateće izložbe u Arhivu, odnosno Muzeju.

 

M.B.