"Ante Topić Mimara - Donatorstvo kao sudbina" naziv je izložbe koja će se od 7. travnja travnja do 20.svibnja 2018. održati u Muzeju Mimara.

Izložba se organizira u suradnji Muzeja Mimara i Strossmayerove galerije starih majstora HAZU. Na izložbi će u dvoranama za povremene izložbe Muzeja Mimara biti izložen 25 djela iz Mimarine donacije Strossmayerovoj galeriji. Mimarina donacija Strossmayerovoj galeriji sadrži 84 umjetnine, koje su dospjele u zbirni fond Strossmayerove galerije krajem šezdesetih odnosno početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada su prenesene u Galeriju iz rezidencijalnih državnih prostora u Zagrebu te muzeja u Beogradu, gdje su se nalazile od 1948., odnosno 1949. godine.

U katalogu (hrv./engl) će se predstaviti tijek donacije, od transfera doniranih djela u Jugoslaviju 1948./49. godine, reguliranja donacije Strossmayerovoj galeriji 1967. godine, do predstavljanja donacije javnosti putem posebne izložbe 1969. godine i uključivanja pojedinih doniranih djela u stalne postave Galerije. U katalogu će također biti iscrpno znantsveno obrađena izložena

7. travnja 2018. navršava se naime 120 godina od rođenja donatora Ante Topića Mimare te ova izložba multimedijalnog sadržaja daje pregled njegova života i postignuća. Potrebno je reći da ona predstavlja logičan nastavak i zaokružuje ciklus izložaba kojima je tijekom 2017. obilježeno 30 godina djelovanja Muzeja Mimara – ostvarenog životnog cilja velikog donator.

Izložba u Kolekcionarskoj sobi putem će fotografija, arhivskog materijala, projekcija dokumentarnih filmova snimljenih za njegova života, približiti i novim generacijama tu neponovljivu i slojevitu ličnost.Uz izložbu će se tiskati i katalog (hrv./engl.) u kojem će biti objedinjeni tekstovi - sjećanja, pregledi najznačajnijih događaja koji su obilježili život vođen istinskom kolekcionarskom i domoljubnom strašću. U katalogu će biti prezentiran I vodič-pregled kroz sve zbirke Muzeja Mimara.

M.M.