Izložba Bordižavanje Damira Vrdoljaka Mandete, otvorena je u ponedjeljak, 27. ožujka u Staroj Gradskoj vijećnici Splita, na kojoj se taj splitski umjetnik novinar i jedriličar, već trinaesti put predstavlja hrvatskoj javnosti svojim djelima nadahnutim morem. Uz autora izložbu su otvorili jedriličari Ivan Kljaković Gašpić i Ivan Kuret, koji su kazali kao su Mandetina djela ljepota malog dalmatinskog čovjeka, koji najprije ugleda, prepozna i potom stvori nešto lijepo, te kao takva daju novu dimenziju nautičkom sportu u Hrvatskoj, u kojoj je autor uvijek bio i ostao jedriličar.

Damir Vrdoljak Mandeta umjetnik je koji cijeli svoj život 'živi more', koje je i glavna tema njegovih radova. Jedriličarsku karijeru nastavio je kao putopisac i novinar, dok se skulpturama bavi posljednjih dvadesetak godina. Svoje radove počeo je izlagati 2012. godine te je ubrzo stekao naklonost publike i kritičara.

Jedrenje u idru srca i duše

Prema riječima povjesničara umjetnosti prof. Želimira Koščevića, njegova izložba osporava tezu o stvaranju ex nihilo i "potvrđuje da nešto može nastati i iz nečega - brodskog otpada, te da reciklaža može biti jednako bespredmetna kao i Maljevičev suprematizam. Stvaralačkom intervencijom autora „ispadaju iz pravila“ lokalnog i globalnog svijeta koji sebe smatra savršenim i uređenim; plove punom parom protiv struje, bez cilja i sidrišta, sigurne od nasukavanja na pličini, a, 'vale su prenapučene, sve se naplaćuje' – kaže autor, koji na morima i otocima iskusio slobodu vjetra, mirisa i šumova što ih more daje. Premda brodice i ono što je s nakupljenom patinom ostalo od očevine zadržavaju osnovnu vizualnu memoriju i narativnu strukturu, objekt Damira Vrdoljaka Mandeta opiru se tom prizemljenju, jer stvarnost njihove materijalne stvarnosti s onu je stranu jave. Uzme li ih se tako, predmeti gube svoja svojstva da bi u ovome eteričnom obliku pustili sidra gdje im je mjesto: u toplini srca u prostoru duše. Kad se eskadrila, ti artefakti nalik na čuda plovila koja to jesu, ali ipak nisu, ne pristaju na izazove moderniteta i post-modernizma, već stoje za sebe kao malo čudo vremena uređeno s toliko ljubavi i mara i gotovo su iznad ili izvan pravila ovoga vremena.“

Damir Vrdoljak Mandeta spojio je ljubav prema moru, jedrenju i umjetnosti, za koju ga nadahnjuje ljepota je svugdje oko nas i za koju je "ponekad potrebno zagrebati nevidljivi sjaj da izađe na površinu".

"Prepoznam komad drveta, metala, i odmah vidim kako će skulptura izgledati u konačnici. Samo se moram potruditi da taj moj svijet sanjara pretočim u djelo, ne želeći odrasti, jer želim biti stalno zaljubljen", kazao je na otvorenju svoje izložbe autor Mendeta

Izložba koja doista oplemenjuje čovjeka bit će otvorena do 9. travnja 2018. godine.

 

Dragica Zeljko Selak