Akademska slikarica Iriss Bondora Dvornik istaknuto je ime suvremene hrvatske likovne umjetnosti., autoricaje kompleksnog opusa, izlagala je na brojnim samostalnim izložbama. Početkom prosinca predstavlja se s novom samostalnom izložbom u zagrebačkom Muzeju Mimar.

Četvrtog prosinca, u zagrebačkom Muzeju predstavljate s novom samostalnom izložbom?

- Iz više razloga mogu izraziti zadovoljstvo, da mi je ponuđen termin izlaganja ,tokom mjeseca prosinca.Volimo vjerovati da jedan period završava, te usmjeravamo našu nadu u nadolazeći. U sklopu takovog razmišljanja , obilježavam 40 godišnjicu moga stvaranja. Na neki je način ,to i mjesec slavlja, pa je  jedan manji dio izložbe posvećen i toj ideji, a ne zaboravimo i činjenicu da je izuzetna, doduše slučajna,  čast biti istovremeno u istom Muzejskom prostoru sa Picassom !

Riječ je o izboru unatrag nekoliko godina?

-Zbog jednostavnijeg uvida u kasniji period modernog slikarstva, uvod u izložbu predstavlja  nekoliko slika starijeg datuma, veći je dio slika nastao od 2015 godine, a imamo i jedan životni opus, adekvatan razdoblju Božića.

Što je ključ Vašeg pristupa motivu?

-Ukratko emocija.

Volite jak ali i odmjeren kolor.

-Kako kažu povjesničari,slike su mi temperamentne, jake,  čak, ponekad i agresivnog karaktera. Odmjerenost se rađa sa potrebom pročiščavanja slike.

Što se krije u središtu Vašeg nefigurativnog slikarstva?

-Uravnotežena forma doživljaja..

Koliko je umjetnost danas važna?

-Nikad nije bila, a uvijek je povijesno nužna .

Što je za Vas dobra umjetnost?

-Postoji isključivo pojam umjetnost.U tom slučaju ne možemo govoriti o lošoj, jer tada to i nije umjetnost.

Novosti u atelijeru?

-Obzirom da su slike našle svoje mjesto u muzejima,na sreću, ili pak nažalost i atelijer i depo su poprilično izpražnjeni.

Planovi?

-Realizirati če se još jedna velika izložba, u Muzeju grada Varaždina u 2020 godini.

Naslov izložbe od Meditacije do strasti upućuju kako je riječ o dnevničkom zapisu.

-Ne mogu reći da mi je ta misao bila lajtmotiv,no generalno je, svaka izložba predstavlja, određeni dnevnički zapis.

Što je dominantnije meditacija ili strast?

- Proces slikanja  zahtijeva i meditaciju i strast. Tokom stvaranja, svakako možemo, govoriti o strasti, a slijedom šetnje kroz život“ promatranjem,,upijanjem  i promišljanjem o svojevrsnoj  meditaciji.

 

Miroslav Pelikan