Zagrebački slikar, autor znatnog i zanimljivog opusa, Mladen Žunjić nedavno je pokazao dio novoga ciklusa, izrazito kolorističkog i naravno, ulje i akrili na velikom formatu platna.

Novi ciklus čine slike posvećene pojavi pomicanja tektonskih ploča, izazivačima potresa, tsunamijima.

Raznobojne plohe različitih oblika i veličina egzistiraju na površini platna, doista poput tektonskih ploča i jasno je vidljivo, one se pomiču, gibaju, lijevo, desno, gore, dolje, brže, sporije, gibaju se stalno,kontinuirano gibanje je ključna karakteristika.

Žunjić se vješto i suvereno igra, poigrava i s bojama i s pomičućim plohama tajanstvenog, nepoznatog i nepredvidivog svijeta.

Naravno, sve dosadašnje cikluse pa i ovaj povezuje iznimna energija koja struji gotovo na svakoj Žunjićevoj slici, gotovo da se može opipati, vidjeti, osjetiti. Ta energija klizi kroz sve razine slike, istječe van, uvlači se u nevidljivu dubinu slike.

Snažan, vrlo dobro odabran kolorit i dalje je vrlo bitna odrednica ovoga slikarstva jer Žunjić i ne želi drugačije slikati, žestoki,naglašeni kolor njegov je trademark.

Nefiguratrvni svijet i na ovim je slikama definiran kroz slikarevu igru s raznovrsnim elementima koje je na svoj način kombinirao u jedinstvenu cjelinu tektonskih ploča i njihovih pomicanja.

Naravno, Žunjićeve motive možemo tumačiti i čitati kako tko želi i može jer svatko ima svoj ključ za odgonetavanje simbolike.

S druge strane Žunjićev kolor je iznimno optimističan, njegove slike emaniraju doista, samo pozitivnu energiju.

                       

Miroslav Pelikan