Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori organizira drugi po redu MFK – Mediteranski festival knjige,koji će se i ove godineodržati u Splitu u ŠC Gripe i u kavani slastičarnici Cukarin Gripe, i to od 9. do 13. svibnja.

Mediteranski festival knjige je sajam knjiga prodajno-festivalskog tipapod pokroviteljstvom Ministarstva kulture,čije je prošlogodišnje, prvo izdanje posjetilo više od 35 000 ljudi, što pokazuje da je riječ o jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji u Splitu, cijeloj dalmatinskoj regiji pa i šire.

Za sve posjetitelje ULAZ JE BESPLATAN, a raznolikprogram održavatćesetijekom svihpetdanatrajanjaFestivala načakčetirilokacije: pozornica u velikoj dvorani, mali Bookvarij, Bookvarij i Cukarin Gripe.

Osimzanimljivihpaneldiskusija,susretasautorimaipromocijanovihnaslova te posebno osmišljenog programa za školsku djecu s radionicama i promocijama,posjetiteljićeimatiprilikukupovati knjige PO PROMOTIVNIM CIJENAMA, s popustima do čak 70 %. Izbora neće manjkati s obzirom na to da se i ove godine očekuje velik broj nakladnika koji će predstaviti i ponuditi svoje knjige.

„Kao posebnost ovogodišnjeg Festivala najavljujemo gostovanje jedne od najvećih svjetskih književnih zvijezda današnjice, planetarno popularnog norveškog pisca trilera JOA NESBØA, koji će na MFK-u predstaviti svoj novi roman Macbeth, odgovarati na pitanja novinara i posjetitelja te potpisivati knjige. Bio je velik izazov već druge godine Festivala dovesti veliku zvijezdu i drago nam je što smo uspjeli jer nam to govori da ima interesa za ovaj projekt i da MFK ima golem potencijal", najavio je Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Inače, knjige Joa Nesbøa prevedene su u 50 zemalja i prodane u više od 40 milijuna primjeraka. Stekavši milijune čitatelja romanima Šišmiš, Žohar, Crvendać, Nemeza, Đavolja zvijezda, Spasitelj, Snjegović, Leopard, Fantom, Policija i Žeđ – kojima je glavni lik osebujni, neprilagođeni detektiv Harry Hole – te romanima Sin, Ponoćno sunce, Krv na snijegu i Lovci na glave, Nesbø je najnoviji roman Macbeth posvetio velikanu svjetske književnosti Williamu Shakespeareu, čije ga je djelo nadahnulo da napiše novu, jedinstvenu verziju ove svevremenske tragedije.

 

M.M.