U GK Marka Marulića, u Splitu, u ponedjeljak, 12. veljače, predstavljen je „Hrvatski brevijar“ autora projekta i urednika Feđe Aarona Bučića i autorice Dunje Lakuš, u nakladi Zaklade Rhema.

O knjizi su uz Autora Bučića govorili recenzenti: akademik Nenad Cambj i fra Ante Vučković te ravnateljice zaklade Rhema Mirjana Topčić, a program je vodio i tekstove čitao glumac Robert Kurbeša. Pjesmu „Budi hvaljeno“ otpjevao je vokalni sastav „Delmati“.

Prof. fra Ante Vučković je kazao:“Ovaj molitvenik sabire na jednom mjestu mnoštvo postojećih molitava. Tko će, kada i kako preko njih ući u osobni odnos s Bogom, nitko ne može znati. Jer molitva je kao dobrota. Čovjek je učini bez ikakva razloga i očekivanja. A onda jednom, na nekom neočekivanom mjestu i na nepredvidljiv način, ona rodi drugom dobrotom. I ove bi molitve mogle pronaći još nepostojeće molitelje i roditi još neizrečenim molitvama. A zanimljivo je da u nastajanju Brevijara nisu radili teolozi, već veliki broj ljudi (umjetnika, lektora, fonetičara, fotografa); on je izričaj ljudskog srca.“

„Hrvatski brevijar“ je po mnogo čemu jedinstveno izdanje, na 3000 stranica, četiri sveska, u kojima je predstavljena hrvatska povijest kroz znamenite ličnosti i njihova književna djela, primarno ona u kojima se zrcali vjera hrvatskoga naroda, izbor iz hrvatske duhovne poezije od Šibenske molitve iz 14. stoljeća do suvremenih autora. Tu su i brojne molitve hrvatskim blaženicima i svecima te Majci Božjoj. Kroz Brevijar je opisana i pobožnost hrvatskog naroda izvan domovine Hrvatske, od moliških i gradišćanskih Hrvata, preko Bunjevaca i Šokaca u Vojvodini, do Janjevaca, Bokelja i Hrvata u Rumunjskoj.

Dodanu vrijednost Hrvatskog brevijara čini nekoliko stotina fotografija crkava i svetišta koje svjedoče o snazi vjere hrvatskog čovjeka, baš kao i trenuci molitve, predaje, zavjeta i zahvale Bogu uhvaćeni objektivom fotografskog aparata.

Posebno poglavlje posvećeno je Grkokatoličkoj Crkvi u Hrvata. Posebnost ovoga djela je paralelna uporaba dva hrvatska pisma: glagoljice i latinice.

 

Dragica Zeljko Selak