Predstavljanje romana Od Franje do Franje, književnice Anite Martinac, održati će se u četvrtak, 30. studenog 2017., s početkom u  19. sati, u prostorijama Galerije kraljice Katarine Kosače.

Ovaj zanimljivi roman, koji uz prethodna dva romana Medaljon i Posljednji čini povijesnu trilogiju, predstavit će profesor Antun Lučić. U programu uz autoricu također sudjeluje profesorica Tina Laco kao moderator programa, a u glazbenom djelu programa nastupit će Damir Bunoza i Lucija Zovko.

Organizatori predstavljanja je Narodna knjižnica HNŽ.

Roman Od Franje do Franje još je jedna uspješnice Anite Martinac, koja je probudila javnost pišući o nedotaknutim temama iz prošlosti. Premjerno je roman predstavljen u Čitluku, te nakon toga u Beču, Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci i Pločama. Nakon prvih kritika i osvrta o romanu, te reakcijama posjetitelja i čitatelja novi roman dočekan je s oduševljenjem.

Roman od Franje do Franje, trenutno je drugi najčitaniji roman prema listi portala Hrvatska.roman.

Inače, roman je, kao i dva prethodna, doživio iznimno dobre kritike.

„...Stvaralački ispisan povijesni roman iz obiteljskog kruga. Uočljiva je pohvala majčinstvu, privrženost za bližnje, doticaji u dijalektalni svijet. Razvidna je politička pa i vojna romaneskna naracija s osloncem na bitne postaje iz dokumentatne podloge u stvaranju narodne slobode. Ujedno je razvedena proza prostora, prikaz više hrvatskih krajobraza i ambijentalnosti te prožimanja čudorednim i etnološkim iskustvom. Kronološkim slijedom i biranim odrednicama u vremenu postignut je pregledan i dijaloški obuhvatan slijed htijenja za svekolikim i neodložnim životom...- napisao je u recenziji prof. dr. sc. Antun Lučić

Na premijernom predstavljanju u Čitluku, o romanu je govorila i Hloverka Novak Srzić.

„...Veselim se Anitinim romanima, ne samo zbog vrhunskog stila i literarnog izričaja, nego i zbog njezinih tema. Anita, naime, otkriva zatamnjena mračna mjesta hrvatske povijesti ispisana rukom pobjednika nakon Drugog svjetskog rata. Tako nam revizionistica Anita kroz nevjerojatnu i bolnu sudbinu jedne hercegovačke obitelji otkriva zločine totalitarnog komunističkog režima u kojem su imale biti protjerane sve temeljne vrijednosti hrvatskoga naroda : vjera, ljubav prema obitelji, dom i Domovina. Nažalost i danas nakon 27 godina uspostave hrvatske države, vladajuće elite ignoriraju te vrijednosti koje su držale državotvorno hrvatstvo kroz cijelu njegovu mukotrpnu, a u pojedinim vremenima i tragičnu povijest. Veselim se što će moji unuci kroz Anitine romane, a poglavito ovaj najnoviji, moći pročitati tu povijest, koju, nažalost, još uvijek neće naći u školskim udžbenicima…“ – istaknula je, predstavljajući roman, poznata novinarka Hloverka Novak Srzić.

 

M.J.